Zuideinde na driekwart jaar aangepast en verbeterd

OOSTZAAN - Driekwart jaar nadat de eerste graafmachines arriveerden is de ingrijpende klus aan het Zuideinde gereed. Vanaf zaterdag 16 november is de belangrijkste verkeersader in Oostzaan weer open in beide richtingen.

De nieuwe inrichting van het Zuideinde bestaat uit planologische en verkeersmaatregelen. De trottoirs zijn verbreed en toegankelijker geworden, wat vooral voor rolstoelen en kinderwagens een hele verbetering is. Ook de fietsstroken op het Zuideinde zijn verbreed. De fietser heeft meer ruimte, wat veiliger is.

Parkeerplekken zijn verdwenen, maar door slimmer gebruik van de openbare ruimte zijn extra parkeerplekken gerealiseerd in de zijstraten. Ook komt er meer groen terug.

De kruisingen met de noordelijke en zuidelijke Lisweg zijn overzichtelijker en daardoor veiliger geworden voor fietsers en voetgangers. De kruising Kolkweg en Zuideinde heeft een meer eenduidige uitstraling gekregen, meer aandacht voor de fietser en de voetganger en maakt duidelijk dat het Zuideinde een voorrangsweg is.

Tijdens de werkzaamheden zijn ook verouderde waterleidingen en kabels voor elektra door PWN en Liander vernieuwd.

Rosemarijn Dral: "We hebben ruim tien jaar met inwoners en allerlei belanghebbenden gesproken over de herinrichting en de snelheid. Uiteindelijk hebben we na consultatie van allerlei belangengroepen knopen doorgehakt. Er ligt nu een veilig stuk weg waar alle partijen blij mee kunnen zijn. Terugkijkend op dit project overheersen gevoelens van trots en dankbaarheid. Trots op onze eigen ambtenaren die het project zorgvuldig hebben begeleid. Maar vooral voel ik veel trots en dankbaarheid als ik aan onze inwoners en ondernemers denk."