Afbeelding
De Zaandijkerkerk, van de ondergang gered. (Foto: Google)

Gerestaureerde Zaandijkerkerk wint prijs

ZAANDIJK - De gerestaureerde Zaandijkerkerk heeft, samen met acht andere kerkelijke gebouwen, de Pieter van Vollenhovenprijs gekregen aldus Stadsherstel Amsterdam. Aanvrager Zaans Erfgoed kreeg het heugelijke bericht van het Nationaal Restauratiefonds, die de prijs jaarlijks toekent, te horen.

De jury wil met de prijs 'speciale aandacht vragen voor projecten die een voorbeeldfunctie vervullen voor de actuele opgave om leegstaande kerken een nieuwe toekomst te geven.' Stadsherstel is trots dat de prachtige Zaandijkerkerk deze prijs gewonnen heeft.

Zaans erfgoed gered

De Zaandijkerkerk, Kerkstraat 10-16, stond op de nominatie gesloopt te worden. Maar is door inzet van velen gered. Zaans Erfgoed en Het Cuypersgenootschap hebben, samen met de politieke partij ROSA, gestreden voor behoud van dit erfgoed. Waarna Stadsherstel in 2016 de verwaarloosde kerk aankocht, restaureerde en herbestemde.

Naast het geldbedrag - €10.000,- verdeeld over de negen prijswinnaars - wordt er een film over de Pieter van Vollenhovenprijs gemaakt. Daarin krijgt de Zaandijkerkerk ook een rol. De Zaandijkerkerk gaat de prijs besteden aan de restauratie van de toren. De prijs wordt op zaterdag 16 november uitgereikt door de naamgever van de prijs in de herbestemde Lutherse kerk Bizar Bazar in Arnhem.

Woningen met respect

In de kerk zijn woningen gekomen voor jongeren met autisme. De woningen zijn met veel respect voor het monument als een soort doosjes in het monument geplaatst, waarbij de oorspronkelijke buiten- en binnenkant van de kerk nog is te ervaren. Zo zijn de woonunits uitgevoerd in de traditie van de Zaanse houtbouw met een moderne twist en een knipoog naar het verleden.