Justin Egberts (links), eigenaar van de Blacksmith en Fred de Wal zijn klaar voor de horecapuzzeltocht.
Justin Egberts (links), eigenaar van de Blacksmith en Fred de Wal zijn klaar voor de horecapuzzeltocht. (Foto: Dirk Karten)

Horecapuzzeltocht - tekst

Biertje en gezelligheid voor goede doel

ZAANDAM – "Vraag ons niet hoeveel keren we het al hebben gehouden", zegt Fred de Wal. "Zeker vijfentwintig keer", vult Guda de Boorder aan. Het duo presenteert in ieder geval op zondag 20 oktober een nieuwe editie van de Horecapuzzeltocht. Een speelse rondgang langs twaalf horecabedrijven in Zaandam. "En vergeet niet: het is voor het goede doel!", klinkt het als uit één mond.

Wie uitgaat in Zaandam, is de flamboyante Fred vast en zeker een keer tegen het lijf gelopen. De inmiddels 77-jarige ex-horecaondernemer houdt zich verre van geraniums en heeft het zo druk als een klein baasje. Vol trots toont hij de lijst met deelnemende bedrijven.

"Ik kreeg alleen maar positieve reacties", vertelt hij trots. "Fred is ons wandelend reclamebord", zegt Guda met respect in haar stem voor de inzet van haar mede-organisator. Deelnemers betalen een klein bedrag – vijf euro – en steunen zo het goede doel. Dit jaar is dat stichting Het Vergeten Kind", licht Guda toe.

Hoofdprijs: 250 euro

Los daarvan maken deelnemers kans op de hoofdprijs: een geldbedrag van 250 euro. "Maar er is meer. Zo zijn er vier kaarten voor Artis te winnen, schenkt bar Bruizz een tegoedbon van 25 euro, serveert de Pizzabakkers een gratis drankje, doneert De Bloemkiosk op de burcht een fleurige attentie en sponsort Slijterij Vonk uit Zaandam zes flessen kwaliteitswijn", zegt Fred.

Centraal op de horecapuzzeltocht, die om 15.00 uur start bij de zaak waar men zich heeft ingeschreven, staat een gezellig middag. Plus een goed doel steunen én nog eens kans maken op mooie prijzen. "De puzzeltocht is een feestje voor de horeca uitbaters die het leuk vinden dat je hun zaak bezoekt én de deelnemers. Want zo kom je weer eens in andere zaken, ontmoet nieuwe mensen", aldus Fred.

De deelnemende zaken zijn: Café DeSchot, Het Pand, De Oude Herberg, de Centrumbar, de Blacksmith, Bruizz, de Pizzabakkers, De Koperen Bel, café Dam 10, Heroes, De Kapiteinshut en De Aftrap. Inschrijven kan bij de deelnemende bedrijven en bij Fred de Wal persoonlijk. De prijsuitreiking is op 24 oktober.