Afbeelding
(Foto: Dirk Karten)

Noeste arbeid bij vervanging Wilhelminabrug

ZAANDAM – Het zal ongetwijfeld allemaal mooier en beter worden, en het onderhoud is nodig, maar voorlopig wordt er – weer of geen weer – keihard doorgewerkt aan het vervangen van de Wilhelminabrug.

Los van de overlast die ontstaat doordat al het verkeer in het centrum over de Beatrixburg moet, is het wel reuze interessant om te kijken naar de werkzaamheden. Zo wordt er met zwaar materieel gewerkt om brughoofden, contragewichten en andere onderdelen te vervangen. Het werk moest gebeuren omdat de sluis breder en langer moet worden. En verouderd was. Daardoor moet de brug ook vernieuwd. Op een aangelegde dikke balkenvloer rijden de hijskranen en graafmachines af en aan.

Voorlopig blijft het nog wel even onrustig rond de Zaanse bruggen in het centrum. Zo duurt de afsluiting tot eind mei 2020. Het verkeer wordt in deze periode omgeleid. Voetgangers, fietsers, auto's en vrachtwagens moeten over de Beatrixburg. Die overigens begin 2020 ook dicht gaat voor alle verkeer. Fietsers en voetgangers krijgen dan een tijdelijke brug tussen de Burcht en het Zaantheater. Voor automobilisten betekent dit dat zij via de Den Uylbrug of de Bernardbrug het centrum kunnen bereiken. Tegen die tijd wordt iedereen uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe verkeerssituatie.