Avyola Jozsi (rechts op de foto) met haar vriendinnen tijdens de wandeltocht voor het goede doel.
Avyola Jozsi (rechts op de foto) met haar vriendinnen tijdens de wandeltocht voor het goede doel. Foto: aangeleverd

Samen sterk tijdens Zaan de Wandel

KOOG AAN DE ZAAN - "Het raakte me diep, die saamhorigheid, de fantastische organisatie en de intieme momenten met de deelnemers en mijn vriendinnen!" Het was de eerste keer dat Avyola Joszi uit Assendelft meeliep aan Zaan de Wandel. In totaal deden 3500 mensen mee. Een mooi bedrag van 90.000 euro - na het ter perse gaan van deze krant is het bedrag mogelijk nog verder opgelopen - is opgehaald voor het Antoni van Leeuwenhoek (NKI) en Anna's Huis in Zaandam.

Door Yvette van der Does

"Het ontbrak afgelopen zaterdag aan niets!", aldus Avyola. "Alle lof gaat uit naar de organisatie! Het was mijn eerste keer en ik raakte erg onder de indruk van het evenement. De wandeltocht vertrok vanaf het Topsport centrum De Koog in Koog aan de Zaan. We konden goed starten na de opzwepende warming-up. Het werd een hele bijzondere tocht waarbij we onderweg flink werden aangemoedigd door de mensen langs het parcours. Onderweg werden we goed verzorgd, met drinken, koek en stukjes fruit!" Avyola liep met haar vriendinnen de vijf kilometer. "Dat was nog best een hele afstand, als je weet dat je vriendin meeloopt en ziek is!", weet Avyola. "Maar mijn vriendin heeft toch de eindstreep gehaald. Het is op zo'n dag mooi om te zien dat ze er dan even niet alleen voor staat. Bij het onthaal kregen we een mooie orchidee en was er een drumband met passende muziek. Door mee te lopen tijdens [Z]aan de Wandel kun je ook laten merken dat je er voor iemand wil zijn. Dat lukt niet altijd door een telefoontje te plegen of elk dag te vragen hoe het gaat! Dit is een mooie manier om de liefde te delen. Wie liepen met een T-shirt met daarop de opdruk 'Samen sta je sterk' en zo is het ook. Ik leer hiervan: dat we als gezonde mensen niet moeten piepen en er het beste uit ons leven moeten halen!"

Bijna iedereen heeft wel te maken met de ziekte kanker in hun omgeving. Avyola zelf verloor eerder haar nichtje, die toen nog maar 37 jaar oud was. Het bedrag dat is opgehaald wordt ingezet voor kankeronderzoeken en voor ondersteuning en begeleiding van patiƫnten in de Zaanstreek en daarbuiten.