Afbeelding
Burret en Mirjam in hun woonkamer waarvan de binnenmuren nu een acht centimeter dikke isolatieschil hebben. (Foto's: Dirk Karten)

Mirjam en Burret: 'Het is ons gelukt!'

ZAANDAM – Een eerste keer in bad waarbij het water door de voegen kwam omdat de sifon niet goed was aangesloten… Tien weken wachten op de nieuwe aansluiting van de meterkast. En een Ziggo-kabel waarbij de halve voortuin omgeploegd moest worden om te vinden; niet alles liep op rolletjes in de laatste fase van de oplevering van het praktisch energie neutrale huis van Burret Olde en Mirjam Sloots. Maar inmiddels is de housewarmingparty achter de rug en is Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam letterlijk van fundering tot dakbeschot vernieuwd.

Wethouder Songül Mutuer bezoekt zaterdag 9 november het huis van de familie als onderdeel van de Duurzame Huizen Route die dan het tweede weekend ingaat. Tijdens deze route kunnen woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen een kijkje nemen bij anderen die zulke maatregelen al hebben genomen.

Metamorfose

Op vrijdag 30 augustus sliepen Burret en Mirjam voor de eerste keer in hun Zaanse woning uit 1910. "Na acht maanden weer in ons eigen bed in plaats van een matras op de grond bij vrienden", verzucht het predikantenechtpaar. Begin dit jaar werd de start gemaakt van de metamorfose van de woning. Van funderingsherstel tot warmtepomp met op alle drie de verdiepingen vloerverwarming. Van de aanleg van acht cm dikke isolatieschil in de woning tot afzuigkap met recirculatiestand in plaats van afvoer naar buiten (verplicht vanaf 2021 bij nieuwbouwwoningen). Alle denkbare duurzame maatregelen werden genomen.

Woning uit 1910 schoolvoorbeeld in Duurzame Huizen Route

"De 22 zonnepanelen komen nog. En deze week worden alle ruiten vervangen door HR++ glas", vertelt Burret als hij de pelletkachel een tandje lager zet. Hij is druk bezig de eerste resultaten te berekenen in energieverbruik. ,,In ons oude huis waren we 185 euro per maand kwijt aan gas/energie. Het is nog slecht op de langere termijn te vergelijken maar in oktober was ik 29 euro kwijt aan gas (er is gekozen voor een combi-opstelling warmtepomp met gasgestookte cv voor als het echt streng gaat vriezen). En aan elektra 60 euro. En dat is inclusief het laden van onze elektrische auto. "

Tientje versus tachtig euro

Want ook de dure dieselauto ging eruit. En dus adieu 1800 euro per jaar aan wegenbelasting en wekelijks 80 euro aftikken aan de pomp. "Nu rij ik evengoed nog zo'n 60.000 km per jaar maar betaal ongeveer een tientje per laadbeurt voor een actieradius van 300 km", klinkt het tevreden.

Als straks de 22 zonnepanelen op het schuurdak liggen, zal het energieverbruik helemaal naar beneden schieten. "Die gaan zo'n 6000 Kwh per jaar leveren. Dan rijden we praktisch gratis", zegt Burret. Hij begroot 7000 Kwh per jaar kwijt te zijn aan het laden van de autoaccu's. "Met de eigen laadpaal kost dat 22 cent per Kwh."

Megaklus

Doordat het tweetal een huis kochten dat totaal gestript moest worden om het naar hun smaak te maken, was het mogelijk alle denkbare duurzame voorzieningen in één keer uit te voeren. Een megaklus waar aannemer Klaas Kramer en zijn bouwmaat Sjon Benjamins maandenlang, aangevuld met de nodige vakmannen en specialisten voor funderingsherstel, mee bezig waren.

(vervolg op pagina 3)

Afbeelding
Afbeelding