Exterieur van het karakteristieke Zaanse huis in de Russische Buurt.
Exterieur van het karakteristieke Zaanse huis in de Russische Buurt. (Foto: Dirk Karten)

Duurzaam klushuis opgeleverd

(vervolg van voorpagina)

ZAANDAM - "We hebben enorm respect voor de mannen. Toen wij in Frankrijk vakantie vierden waren deze toppers op zolder tijdens de bloedhete dagen van afgelopen zomer bezig. Maar het zijn mannen met gouden handen. Ze hielden ons in het hele proces steeds goed op de hoogte", zegt Mirjam tevreden.

Kostenplaatje

Los van de aanschaf van de woning en het funderingsherstel stak het echtpaar een slordige 60.000 euro in het verduurzamen van de woning. Waarbij 20.000 euro naar de warmtepompinstallatie ging.

"Veel geld natuurlijk, maar dat kwam ook door tegenvallers als slechte dakdelen en vervangen van zinkwerk. En de aanleg van een dakkapel", zegt Burret. Eh, dakkapel? Die was toch niet in de begroting opgenomen? "De deal was dat Mirjam om haar wens daarmee de werkkamer groter te maken zelf ging stuken. Maar als je ziet hoeveel vierkante meters er gemaakt moesten worden, ging die vlieger toch niet voor haar op", zegt hij lachend.

Wel maakte ze eigenhandig zo'n 600 siertegeltjes voor decoratie in de badkamer en het toilet. Nachtenlang werd eraan doorgewerkt. En er bleef genoeg werk over. Zoals alleen als het naar zolder brengen van achttien verhuisdozen met boeken. "Gelukkig hebben we veel hulp gekregen van familie en vrienden. Het was een enorm project, maar het is ons gelukt!", besluiten Burret en Mirjam.

Een sfeervol hoekje.