De Zaandamse sluiskolk wordt langer en breder.
De Zaandamse sluiskolk wordt langer en breder. (Foto's: Dirk Karten). Zie ook fotoshoot elders in deze krant.

Half jaar overlast in centrum Zaandam

ZAANDAM - Er wordt keihard in de soms snijdende koude wind gewerkt om de klus in hoog tempo te klaren. Maar hoe de noeste werkers ook met groot geschut de muren afbreken en in hoog tempo betonijzer vlechten: het blijkt toch niet te voorkomen dat ook de tweede brug over de Zaan in centrum Zaandam maandenlang dicht gaat. Wie van de Peperstraat naar het centrum van Zaandam wil (en omgekeerd) kan dat over de nog in gebruik zijnde Beatrixbrug ook vergeten. Vanaf zaterdag 11 januari 2020 is ook deze brug dicht. Alleen langzaam verkeer kan dan over een noodbrug naar de overkant.

De naastgelegen Wilhelminabrug is al maanden geleden gesloopt. Door het sluiten van beide bruggen is de Wilhelminasluis, waar beide bruggen onderdeel van uitmaken, afgesloten voor het wegverkeer. De provincie Noord-Holland vernieuwt het sluizencomplex omdat deze niet meer voldoet aan de afmetingen van de scheepvaart en in een slechte staat verkeert.

Beatrixbrug per 11 januari ook dicht

Tijdens de afsluiting wordt al het verkeer omgeleid. (Brom)fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug. De Beatrixbrug is naar verwachting eind juni 2020 weer open.De Wilhelminabrug gaat eind mei 2020 weer open voor al het verkeer. In dezelfde periode is het sluizencomplex ook weer open voor scheepvaart.

Naast de sloop van de Wilhelminabrug wordt er nu gewerkt aan de afbouw van de sluishoofden tot ruwbouw, de kades en de sluiskolk zelf. In de periode januari tot en met juni 2020 wordt de Beatrixbrug gesloopt, de sluis uitgebaggerd en een nieuwe kolkvloer gestort. Dit alles heeft te maken met de verbreding van de sluis. Tegelijk wordt er gewerkt aan de bouw van een nieuwe Wilhelminabrug en Beatrixbrug. Net als de Wilhelminabrug krijgt de Beatrixbrug een nieuwe brugklep en een nieuw contragewicht. Daarnaast wordt de nieuwe brug verbreed zodat de schepen die steeds groter worden kunnen passeren.

Tijdelijke brug

(Brom)fietsers, voetgangers en minder validen kunnen gebruik maken van een tijdelijke brug. Deze pontonbrug loopt van de Burchtkade naar de kade voor het Zaantheater en is alle dagen van de week 24 uur per dag beschikbaar. De brug heeft een uitvaarbaar deel zodat scheepvaart kan passeren. Wanneer dit deel open staat geldt een wachttijd van gemiddeld vijftien minuten. Er wordt bij het openen van de brug rekening gehouden met de spitstijden.

Openbaar vervoer

Bepaalde bussen rijden andere routes tijdens de afsluiting van de Wilhelminasluis. De aangepaste routes zijn op de site van Connexxion en op www.9292ov.nl te vinden.

Meer informatie

Tijdens de afsluiting van de beide bruggen wordt al het verkeer omgeleid. Op de projectsite www.wilhelminasluiszaandam.nl staan omleidingskaarten. De provincie Noord-Holland adviseert om rekening te houden met een langere reistijd.

Met vragen over het vernieuwen van de Wilhelminasluis kunnen bewoners en weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail vaartindezaan@noord-holland.nl. Zie ook www.wilhelminasluiszaandam.nl, Facebook (WilhelminasluisZaandam) of Twitter (@WsluisNH).

Het duurt nog maanden voordat we hier weer over een nieuwe Wilhelminabrug kunnen rijden....
De scheepvaart perst zich nu nog door de krappe sluis.
Noeste arbeiders aan het werk.
Een gigantische kolomboor verdwijnt moeiteloos in de oude sluismuren.
De sloopwerkzaamheden onder de Beatrixbug zijn al in volle gang.
Vlechten maar!
Ook de Beatrixbrug moet eraan geloven.
Het is leuk om te kijken naar de werkzaamheden aan het sluizencomplex.
Aan de rand van de Zaan buffelen met zwaar materieel.
De bouwkeet en aanvoer van nieuwe materialen over de Zaan, net zoals eeuwen terug...
Een woud van steigerpijpen...