Mooie natuurterreinen moet beschermd worden.
Mooie natuurterreinen moet beschermd worden. (Foto: Dirk Karten)

Groene gemeentes 'doen wat kan'

REGIO - Recent kwamen zo'n 30 raadsleden van de vier groene landelijke gemeenten Wormerland, Oostzaan, Landsmeer en Waterland (WOLW) informeel bij elkaar. Ze stemden unaniem en zonder wijzigingen in met het Pamflet 'Doen wat kan'. Hun visie is om werkende weg de thema's wonen, vervoer, landschap, zorg en energie met elkaar te verkennen. Basis daarvoor zijn de overeenkomsten tussen de vier, zoals hun voorzieningenniveau, bevolkingsopbouw, het veenweidegebied en de wens tot kwaliteitstoerisme.

De groen-landelijke gemeenten willen meer met elkaar in gesprek. "Veel kopjes koffie drinken en elkaar helpen met kleine dingen", zoals Fred Sanders gemeenteraadslid in Wormerland dat samenvatte. "En waar mogelijk gezamenlijke thema's oppakken" zoals Jacobien van Boeijen, gemeenteraadslid in Landsmeer aanvulde.

Werkgroep

Hiermee 'parkeren' zij de discussie over fusie, ambtelijke samenwerking of zelfstandig blijven. "Dat bracht ons namelijk de afgelopen jaren niet verder", aldus Sanders.

De aanwezigen spraken meteen af een werkgroep in te stellen over de invoering van de Omgevingswet voor 1 januari 2021. Onderwerpen die ook werden genoemd zijn gemeenschappelijke regelingen waarin de gemeenten samen zitten, zoals de Jeugdzorg; het maken van een Regionale Energie Strategie, woonoplossingen voor speciale doelgroepen en de wens tot beter openbaar vervoer. De samenstelling van de werkgroep verandert, afhankelijk van het onderwerp.

Het pamflet is opgesteld door Gerard Meij en Petra van Lint van Waterland, Eelco Taams van Oostzaan, Maja van Campen en Jacobien van Boeijen van Landsmeer en Fred Sanders van Wormerland.