Afbeelding
Zaanstad werkt hard aan de bouw van betaalbare woningen. (Foto: Dirk Karten)

Zaanstad op koers met woningbouw

ZAANSTAD - Zaanstad werkt hard om het tekort aan woningen aan te pakken. De ambitie: voor 2040 15.000 tot 20.000 nieuwe Zaanse woningen. Naast een versnelling van de woningbouw, stuurt Zaanstad actief op betaalbaarheid, want alle Zaankanters verdienen een passende woning.

Ondanks de uitdagingen waar heel Nederland voor staat, zoals de stikstofproblematiek en de verhuurdersheffing, is het Zaanstad gelukt om vast te houden aan deze ambities en in de woningbouwplannen te zorgen voor een groei van het aantal betaalbare woningen. Dat blijkt uit de raadsinformatiebrief die de gemeenteraad recent ontving. Van de 11.552 woningen die nu op de planning staan voor de komende acht jaar, bestaat een groot deel uit sociale huurwoningen (3.282), middenhuur (772) en betaalbare koop (244).

Betaalbaar houden

Wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen): "Afgelopen half jaar hebben we stevige maatregelen genomen. Zo ligt er een uitgebreid pakket aan afspraken met de woningcorporaties en hebben we meerdere ontwikkelaars aangestuurd om betaalbare huur- en koopwoningen op te nemen in hun bouwplannen, zoals voor Meneba en de Zaanse Helden. Deze koers zetten we door."

Juiste balans

Wessel Breunesse (Ruimtelijke Ontwikkeling): "Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de stad. Duurzaamheid, groen, mobiliteit, het hangt allemaal met elkaar samen. We gaan voor de juiste balans. Gezien de uitdagingen waar we voor staan, is het een prestatie dat we deze plannen en afspraken voor nieuwe woningen hebben gemaakt. Het bestemmingsplan voor Noordeinde in Wormerveer en het Gouwpark in Zaandam zijn daar mooie voorbeelden van."