Afbeelding
Jaarlijks heeft de centrale 7.000 tot 8.000 ton houtsnippers nodig. Dat komt neer op gemiddeld een vrachtwagen per dag. (Foto: Dirk Karten)

Opstart biomassacentrale Zaandam

ZAANDAM – Een krappe twee weken moet het gaan duren: het testen van de nieuwe biomassacentrale in Zaandam. Nu de vergunningsaanvraag in het kader van de Wet natuurbeheer door de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord 'ontvankelijk' is verklaard, kan de 'vlam in de pijp'. Al werd de geplande opstart vorige week nog opgeschort door technische problemen.

Bio Forte Zaanstad, bouwer en eigenaar van de biomassacentrale, hoopt deze testen voor de kerst succesvol af te ronden. De reden dat er nu al wordt getest in afwachting van de definitieve beschikking heeft te maken met het afronden van de bouwfase en garanties.Net als duizenden andere (bouw)projecten kreeg ook de biomassacentrale te maken met vertraging door onduidelijkheid over de stikstofregelgeving.

Test rookgasreiniging

Via het warmtenet wordt de flat Perim inmiddels al voorzien van warmte. Dat vindt nu nog plaats met behulp van de gasgestookte HulpWarmteCentrale. Na een succesvolle afronding zal Bio Forte bij het leveren van duurzame warmte de voorwaarden van de lopende vergunningsprocedure opvolgen.

'Het eerste vuur' in de centrale betekent het langzaam opwarmen ervan. Stap voor stap worden er daarbij testen gedaan om te controleren of alles goed werkt. Bij het opstarten worden ook de filters getest om zeker te zijn dat alles onder alle omstandigheden goed werkt. Tijdens de testen kan de rookpluim uit de schoorsteen wisselend van kleur zijn en kunnen omwonenden de geur van de houtverbranding ruiken. Ook wordt er wat meer rook uitgestoten dan normaal. Na het testen zal de centrale een uiterst geringe uitstoot van rookgassen en in het bijzonder NOx kennen.