Monet ontmoet woordkunstenaar...
Monet ontmoet woordkunstenaar... (Foto's: Dirk Karten)

Ruim één miljoen extra voor cultuur

ZAANSTAD - De cultuurvisie is na input door de gemeenteraad door het college uitgewerkt in een Uitvoeringsagenda Cultuur 2020. Dit is in de aanloop naar een uitgewerkte meerjarenagenda vanaf 2021. Vanaf 2020 is er jaarlijks 1,1 miljoen euro extra beschikbaar voor het intensiveren van cultuur in Zaanstad.

Dit budget wordt in 2020 ingezet voor de uitvoering van een aantal concrete maatregelen ter verbetering van het basisaanbod, de culturele basisinfrastructuur en aan Sail 2020 en de Zomer van Monet (werktitel) in 2021. Daarbij worden waar dat al kan, op onderdelen in 2020 acties in gang gezet: onderzoek naar een culturele voorziening in Zaanstad Noord; oefen- en podiumruimte voor popbands; concrete invulling geven aan kansengelijkheid door onder andere aan te sluiten op het Pact Poelenburg/Peldersveld.

Budgetverdeling

De meerjarenagenda vanaf 2021 wordt in 2020 samen met de culturele en maatschappelijke partners verder vorm gegeven. Het college heeft daartoe bepaald wat de jaarlijkse budgetverdeling zal zijn over de genoemde thema's. 30 procent van het intensiveringsbudget wordt gebruikt voor de grote instellingen (FluXus, Zaantheater en Zaans Museum) en nog eens 30 procent wordt ingezet voor de kleinere instellingen zoals het filmtheater, het Zaans toneelhuis Theatermijn, de Groote Weiver én een nieuwe cultuurzaal in Zaanstad Noord.

De resterende 40 procent van de 1,1 miljoen euro wordt vanaf 2021 ingezet voor de thema's verbinden en faciliteren van amateurkunst, bijvoorbeeld door het aanstellen van een kwartiermaker.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding