Buurtcentrum De Lorzie.
Buurtcentrum De Lorzie. (Foto: Google StreetView)

Subsidie Zaanse buurthuizen en visie op ontmoeten

ZAANSTAD-NOORD - Verschillende buurthuizen bestaan in 2019 vijf jaar of langer. Volgens de subsidieregeling buurthuizen kunnen zij in 2020 niet langer meer aanspraak maken op 25 procent exploitatieondersteuning, maar nog op 15 procent.

Bij sommige buurthuizen zorgt dat voor een gat in de exploitatie dat zij niet kunnen opvangen. Het college heeft grote waardering voor de maatschappelijke bijdrage van deze buurthuizen die door de inzet van veel vrijwilligers wordt gerealiseerd, en heeft begrip voor de financiële situatie. Om die reden krijgen buurtcentra de Kolk in de Rosmolenwijk en de Lorzie in Wormerveer aanvullende subsidie in 2020. Daarnaast wil Zaanstad in gezamenlijkheid met partners breder kijken naar het vraagstuk van ontmoeten.

Zekerheid

Uit andere ontvangen subsidieaanvragen blijkt niet dat andere buurthuizen ook nu aanvullende subsidie nodig hebben. Door de Lorzie en de Kolk aanvullend te financieren vanuit de subsidieregeling buurthuizen, ontstaat voor hen zekerheid dat zij komend jaar hun exploitatie rond gaan krijgen en kunnen zij met vertrouwen het nieuwe jaar in.

Onderzoek en kansen

Mede op basis van een motie van de gemeenteraad (Wijk- en culturele voorzieningen Noord uit 2018) is onderzocht hoe de maatschappelijke en culturele voorzieningen in Zaandam Noord versterkt kan worden. Dit onderzoek brengt mogelijkheden in beeld voor voortzetting van buurthuis de Pelikaan op een nieuwe locatie. Binnenkort wordt meer bekend over de resultaten van dit onderzoek. Het college heeft ook besloten de pilot met wijkcentrum de Zuidhoek voort te zetten. Naar verwachting komt er de komende anderhalf jaar beter zicht op de behoefte en noodzaak van een blijvend buurtcentrum in Zaandam Zuid. De Zuidhoek is sinds ruim een jaar in gebruik als buurtcentrum en het Sociaal Wijkteam neemt daar in het nieuwe jaar ook zijn intrek. Gezien de vraag aan activiteiten in de omgeving van dit buurthuis, zal de pilot wordt verlengd tot medio 2021.

Ontmoetingen in de stad

Niet alleen De Kolk en de Lorzie, maar meer vrijwilligersorganisaties hebben te maken met een teruglopende beschikbaarheid van vrijwilligers. Tegelijkertijd is er steeds meer behoefte aan plekken om iets te organiseren en elkaar te ontmoeten. Die ontstaan op diverse locaties – naast de buurthuizen – in kleinere vorm en anders georganiseerd.