Afbeelding
Vorig jaar werden er 280 kerstpakketten gemaakt door de vrijwilligers van stichting Present Zaanstreek. (Foto: aangeleverd)

'Onbaatzuchtig omzien naar elkaar'

ZAANSTAD – "Het is niet zo eerlijk verdeeld in de wereld. Er is echt veel armoede in de Zaanstreek. Veel meer dan je denkt". Er valt een stilte als Bertine Geluk dit zegt. De coördinatrice van de kerstpakkettenactie van stichting Present Zaanstreek weet waar ze over praat. Sinds de start van deze actie in 2009 is betrokken bij het operationeel team die kerstpakketten regelt voor Zaankanters die anders met Kerstmis worden vergeten.

Onbaatzuchtig een kerstpakket samenstellen voor iemand die je niet kent. Voor iemand die wellicht zo'n wantrouwen tegen alles en iedereen heeft opgebouwd dat een 'dankjewel' bij het afgeven van het pakket er wellicht niet eens vanaf kan. De gulle gever moet dan tevreden kunnen zijn met het idee dat er achter de dichte voordeur iemand weer een beetje vertrouwen in de medemens krijgt door de spontane gift.

Kerstpakkettenactie stichting Present helpt Zaankanters in nood

"We hopen dat er een langdurig contact ontstaat tussen gever en ontvanger. Daarbij hopen we echt op een stukje ontmoeting. Maar dat is extra. Er is veel verborgen leed. Mensen lopen daar echter niet mee te koop. Er zijn mensen die echt geen geld hebben. Geen netwerk die hen helpt. Geen goede gezondheid. Mensen met ernstige psychische problemen. Die zelfs soms op een betonnen vloer slapen. Juist voor die mensen is er hulp via stichting Present. Maar je kunt je misschien voorstellen dat die mensen net een tikje anders reageren als ze het pakket in ontvangt nemen", zegt Bertine.

Vorig jaar werden er 280 kerstpakketten gemaakt. De stichting Present krijg de namen van deze mensen vanuit diverse kanalen. Via het Sociaal Wijkteam bijvoorbeeld. Of de stichting Odion. Present heeft inmiddels veel contacten en kan doordoor mensen in de 'bijna vergeten laag' van de Zaanse samenleving helpen.

Anoniem hulp geven

De hulp wordt vaak anoniem gegeven door vrijwilligers. Aan mensen die bijvoorbeeld het overzicht kwijt zijn geraakt op financieel gebied. Of waar heel praktische zaken nodig zijn zoals wat opknapwerk aan de woning of tuin. "Omzien naar elkaar. Een brug bieden tussen vraag en aanbod. Dat is ook waar Present voor staat. De kerstpakkettenactie staat ook voor 'de ander iets extra's gunnen'. Gelukkig zien we een groei in dit onderdeel. Zo doen dit jaar drie basisscholen mee: CBS de Tamarinde, CBS Het Baken beide uit Zaandam en CBS Wij-land met vestigingen in Assendelft en Westzaan. En middelbare school het Pascal College uit Zaandam. Daarnaast is er een vaste groep individuele deelnemers ontstaan de afgelopen jaren. En er doen de nodige Zaanse kerken mee", licht Bertine toe.

Feestelijk pakket

De samenstellers krijgen dan een naam en adres op in de eigen wijk waar het pakket afgeleverd moet worden een week voor Kerstmis. Plus wat er mogelijk in het pakket kan zitten. "Het moet een feestelijk kerstpakket zijn. Iets dat je zelf ook graag zou willen ontvangen. Met uitzonderingen van alcohol of vlees. Waarbij laatstgenoemde mede eruit blijft vanwege geloofsovertuiging/levensinstelling en houdbaarheid. Vind je het leuk om mee te helpen, meld je dan aan voor 13 december", besluit Bertine. Zie daarvoor: https://stichtingpresent.nl/zaanstreek/kerstpakkettenactie/

Afbeelding