Yannick Weermeijer, Nico Meurs en Shane Redondo.
Yannick Weermeijer, Nico Meurs en Shane Redondo. (Foto: aangeleverd)

'Kunst' van Yasmina Reza

ZAANDAM - In het kader van Licht op Kunst is bij Zaansgroen op vrijdag 20 december, een van de kortste dagen van het jaar, de tragikomedie KUNST van Yasmina Reza te zien. Dit is een hilarisch en bij vlagen pijnlijk stuk over vriendschap en eerlijkheid.

Het stuk ging in 1994 in Parijs in première, heeft meerdere internationale theaterprijzen gewonnen en is in meer dan dertig landen vertaald. Het stuk gaat over Serge, Marc en Yvan die al vijftien jaar vrienden zijn. Tot Serge voor veel geld een wit schilderij koopt. Deze aankoop zet de onderlinge verhoudingen volledig op scherp.

Het bijzondere aan de versie van De Blauwe Feniks is dat het niet in de reguliere theaters wordt gespeeld, maar in huiskamers en galerieën met het publiek letterlijk op de huid van de spelers. Dit maakt Kunst tot een intense en bijzondere ervaring, zeker bij Zaansgroen die ten tijde van de voorstelling vol hangt met kunst.

Serge: "Wat mij betreft is het niet wit. En als ik zeg: wat mij betreft, dan bedoel ik: objectief. Objectief gezien, is het niet wit. Het heeft een witte achtergrond, ja, maar met een heel scala aan grijstinten… Er zit zelfs een beetje rood in! Marc kan denken wat hij wil, wat kan mij het verder schelen?!"

De regie is in handen van Frederik de Groot. Als acteur is Frederik de Groot bekend van televisieseries als De Fabriek en Unit13. Het spel wordt uitgevoerd door Yannick Weermeijer, Nico Meurs en Shane Redondo. Deuren open 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Reserveren: www.zaansgroen.nl

Als acteur is Frederik de Groot bekend van televisieseries als: 'De Fabriek' en 'Unit13'.