Afbeelding
De nieuwe fietsenstalling achter het NS station Zaandam in wording.(Foto's: Dirk Karten)

Wordt Zaanstad Fietsstad van 2020?

ZAANSTAD - Wordt Zaanstad Fietsstad 2021? Zijn de Zaankanters tevreden over de voorzieningen als ze op hun stalen ros over de Westzijde fietsen? Of het solarfietspad in Krommenie trotseren? Is er genoeg ruimte om de fietst veilig te stallen in het centrum? Op de site van de Fietsersbond scoort Zaanstad tot nu toe met 170 ingevulde fietsstad-enquêtes nog maar matig. Want nog tot 31 oktober is de enquête in te vullen en de teller staat landelijk gezien al op 30.000 deelnemers.

Nou zegt het aantal ingevulde enquêtes niets over hoe goed een gemeente scoort. Zeker niet omdat een grote gemeente al snel meer enquêtes verzamelt dan een kleinere gemeente, aldus de organisatie van de wedstrijd. Belangrijkste is om genoeg enquêtes te verzamelen om een betrouwbaar resultaat in de eigen gemeente te halen. Al 137 gemeenten voldoen aan de ondergrens van 50 enquêtes. Deze ondergrens wordt gehanteerd op basis van inwonersaantallen en de verkiezing van 2018. Door minimaal 50 ingevulde enquêtes per gemeente te verzamelen, kan de Fietsersbond beide onderzoeken met elkaar vergelijken en bepalen welke gemeente er het hardst is gestegen.

Beoordeling

De boordeling van Zaanstad in de enquête van vorig jaar leverde een totaalscore op van 3,4. Op een schaal van 1 tot 5. Er werden punten gegeven voor onder meer beleving ( 3,3), onderhoud (3,2), omrijdfactor (1,0), stedelijke dichtheid (4,0) en rotondes (5,0).

Wellicht dat Zaanstad nu beter gaat scoren doordat achter het NS station van Zaandam hard wordt gewerkt aan de nieuwe fietsenstalling. Waardoor de kostbare tweewielers vanaf begin volgend jaar droog en veilig staan in plaats van blootgesteld aan de grillen van Moeder Natuur. Aan de Houtveldweg komt een fietsenstalling waar ongeveer 1400 fietsen gestald kunnen worden.

Zie voor meer info: www.fietsersbond.nl

Afbeelding
Afbeelding