Afbeelding
aangeleverd

Column Clara Overes

Clara Overes is een nieuwkomer in Amsterdam-Noord. Zij vertelt vanaf nu maandelijks over haar belevenissen in ons stadsdeel.Enig idee hoeveel bijzondere initiatieven er in Noord zijn?

Enig idee hoeveel bijzondere initiatieven er in Noord zijn?

Als nieuwkomer in Noord heb ik de afgelopen weken weer mooie initiatieven ontdekt. En omdat ik vermoed dat lang niet al die initiatieven bekend zijn, deel ik ze hier graag zodat méér Noordelingen ervan kunnen genieten. De term Noordelingen heb ik overigens overgenomen van Nel van Cittert, zij is samen met Max Vis, beheerder van de Facebookgroep Amsterdam-Noord in het Nieuws.

4 mei liep ik mee met de Stille Tocht vanaf Het Zwanemeer aan de Beemsterstraat naar het Bezinningsmonument aan de Purmerweg. Er liepen ruim 20 buurtbewoners mee en onderweg sloten anderen aan. De omfloerste trom gaf de Tocht een sfeer die emoties opriep. De bezinningsbijeenkomst bij het monument was indrukwekkend. Persoonlijk raakte mij de zelfgemaakte gedichten van zes jonge leerlingen van de IJdoornschool en het feit dat er veel ouders met jonge kinderen waren.

5 mei zat ik met man en onze 'oude buren', die nu ook in Noord wonen, op de 16e etage van de Amsterdam Toren voor een Vrijheidslunch, georganiseerd voor alle inwoners van Noord. Er werden verhalen verteld, er werden zelfgemaakte familiegerechten met elkaar gedeeld en er ontstonden nieuwe contacten met Chris Keulemans als ingetogen en betrokken 'matchmaker'.

Tijdens de Vrijheidslunch zongen twee jonge zussen enkele liedjes waar iedereen stil van werd. Ze hebben les bij de A'dam Music School in de Amsterdam Toren. Bij A'DAM Music School kan iedereen van 10 tot en met 18 jaar met een Stadspas gratis meedoen met band-lessen. Uit de oproep na hun optreden, blijkt dat er nog plaats is voor jonge muziekliefhebbers. Hoort zegt het voort en kijk op www.adammusicschool.nl. Het waren stuk voor stuk bijzondere gelegenheden om anderen te leren kennen. En de Stille Tocht is er elk jaar opnieuw. Een mooie gelegenheid voor bezinnen en herdenken.

Clara Overes woont sinds 2016 in Amsterdam Noord. In haar column deelt ze bijzondere initiatieven en ontmoetingen die zij bij haar 'inburgering' op het spoor komt.