Zonder vrieskou kon er in de week voor de kerstvakantie toch geschaatst worden.
Zonder vrieskou kon er in de week voor de kerstvakantie toch geschaatst worden. (Foto: Pim Beudeker)

Schaatsen op eigen schoolplein

OOSTZAAN – De Noorderschool kwam met een bijzonder idee. Een heuse schaatsbaan bij de school.

De kinderen konden vijf dagen schaatsen op hun eigen schoolplein. Buiten de schooltijden had Berend Botje de gelegenheid om even te 'krabbelen'. De baan was ook open tussen vijf uur 's middags en acht uur 's avonds. Dat alles voorzien van een heuse koek- en zopietent met oliebollen, limonade, chocomel en dergelijke.

De kinderen genoten, waarbij de ouders en verzorgers hen aanmoedigden en zich natuurlijk ophielden bij de koek- en zopietent. Ook andere belangstellenden bezochten de baan. Niet alleen waren er de docenten, die aanwijzingen gaven om te dansen op de schaatsen of wat slagen te maken. Er waren soms instructeurs aanwezig om de leerlingen de beginselen van de staatskunst bij te brengen.

Zo kon er zonder vrieskou in de week voor de kerstvakantie toch geschaatst worden. Op de vraag hoe dit alles mogelijk gemaakt kon worden werd verwezen naar een aantal spandoeken achter de ramen. Deze waren door de leerlingen gemaakt en hierop waren de lokale ondernemers vermeld die belangeloos dit project hadden gesubsidieerd. En niet te vergeten de ouders en verzorgers van de leerlingen. Op de voorafgaande zondag moest alles worden opgebouwd en klaargezet. Deze enthousiastelingen waren al ruim voor de afgesproken tijd aanwezig.

Bij de kinderen één bonk enthousiasme met een kleine kanttekening dat het oppervlak (kunststof en geen echt ijs) soms wat hobbelig was. Is dat met echt ijs ook niet zo? Een van de groepen miste het kerstdiner. Dat hebben zij zelf opgelost door het bij een van de klasgenoten thuis te organiseren. Zo zie je waar een kleine school wederom uniek en bijzonder in kan zijn.