Oostzaan werkt samen in regiodeal ZaanIJ

OOSTZAAN - De provincie Noord-Holland investeert 2,75 miljoen euro in de regiodeal ZaanIJ. Met deze deal spreken de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het Rijk af te gaan investeren in het gebied waar de drie gemeenten aan elkaar grenzen.

Er wordt ingezet op het verbeteren van de leefkwaliteit, onderwijs en werk en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Veel aandacht gaat naar vier wijken: Poelenburg en Peldersveld aan de Zaanse zijde en Tuindorp Oostzaan en Molenwijk aan de Amsterdamse zijde.

Tiny Forests

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): "We willen de vier wijken laten profiteren van het gezonde effect van groen in de wijken en de Noorder IJplas door inspirerende initiatieven te steunen. Een voorbeeld daarvan zijn de Tiny Forests, een klein bos waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen buiten over de natuur kunnen leren."

Een deel van het geld wordt in de twee Noord-Amsterdamse wijken gebruikt voor extra naschools aanbod op het gebied van technologie. In Amsterdam wordt ook het bestaande groen verbeterd zodat het als verbindende schakel tussen de wijken gaat dienen.

De betrokken partijen werken aan de complexe opgaven die dit gebied kenmerken. Zo gaan Zaanstad, Oostzaan en Amsterdam samen met het Rijk zoeken naar een manier om het Coentunnelcomplex toekomstbestendig is te maken, zodat het een groene entree naar de Noorder IJplas kan worden.

Bron: Provincie Noord-Holland