Amsterdamse trots brokkelt af

AMSTERDAM - De trots op de eigen stad brokkelt snel af onder Amsterdammers. De opgewekte sfeer die zo kenmerkend was voor de hoofdstad verdwijnt zienderogen volgens de inwoners. Tussen de toeristenstroom is het niet meer fijn wonen en winkelen. Inmiddels zijn Rotterdammers trotser op hun stad dan Amsterdammers.

Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy dat tweejaarlijks de reputatie van de 100 grootste gemeenten meet. Het onderzoek is in 2011 met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor de editie van 2019 zijn bijna 16.000 mensen ondervraagd.

Uit de onderzoeksgegevens uit de periode 2011-2019 blijkt duidelijk dat de Amsterdammer de drukte en prijsstijgingen zat begint te worden. De grachten en het culturele leven krijgen nog steeds een hoog rapportcijfer, maar de huisjesmelkers en toeristen verpesten de sfeer. Merkadviseur Hendrik Beerda hierover: "Terwijl Amsterdammers het winkelaanbod in 2011 nog het hoogst waardeerden van alle steden, is de stad op winkelgebied nu naar de middenmoot afgegleden. De Amsterdammers zijn alle Nutella-winkels voor toeristen duidelijk zat." Rotterdammers zijn vooral trotser dan Amsterdammers op de continue vernieuwing in hun stad en op het evenementenaanbod, toont het onderzoek aan. Ook is men in Rotterdam veel tevredener over het woningaanbod. Amsterdammers blijven echter enthousiaster over de stedelijke architectuur en het theater- en museumaanbod.