Wil de Mare.
Wil de Mare. (Foto: Rob Beense/www.foto.beense.nl)

Vrijwilliger Wil de Mare

Mijn naam is Wil de Mare, ik ben 81 jaar jong en woon al vele jaren in Amsterdam-Noord. Ik ben geboren in Oost, ben daar geboren en getogen en ook getrouwd en heb eerst ingewoond bij mijn ouders op zolder. We waren dolblij toen er na zes jaar in Elpermeer nieuwe woningen beschikbaar kwamen en we zijn toen naar Noord verhuisd. Ik kende Noord nog niet goed en heb daar als nieuwkomer het buurthuiswerk leren kennen en waarderen.

Wie ben je?

De gasten zijn heel lief en dankbaar


Wat doe je?

Ik heb vroeger op hoog niveau gehandbald, ik speelde zelfs in het Nederlands elftal. Op heel jonge leeftijd ben ik weduwe geworden. Ik ben toen via Kansweb vrijwilligerswerk gaan doen in het buurthuis. 25 jaar lang heb ik daar wisselende functies vervuld, waaronder administratie en de rol van gastvrouw. Nu ben ik drie dagen in de week actief voor Ontmoetingscentrum Het Baken en ben daarnaast een enthousiaste bridger.
Wat doe je als vrijwilliger in Ontmoetingscentrum het Baken?
Ik coördineer de activiteiten. Drie dagen per week regel ik alles rondom de maaltijden die in Het Baken worden geserveerd. (Oudere) buurtbewoners kunnen bij ons een warme maaltijd gebruiken.

Er komen ook bezoekers met het busje vanuit andere delen van Amsterdam-Noord, gewoon voor de gezelligheid en om het onderlinge contact te behouden na bijvoorbeeld een verhuizing naar een seniorenwoning. We hebben gemiddeld 20 gasten per keer; onze jongste bezoeker is 60, de oudste 97 jaar.

Leukste ervaring?

Ik ben hier nu zo'n acht jaar actief. De gasten zijn heel lief en dankbaar. Ze komen ook met persoonlijke verhalen en voor een luisterend oor. Het is hier ook altijd erg gezellig met Sinterklaas, dan kopen we voor alle gasten een klein cadeautje en maken we een gedichtje.

Wat is jouw tip?

Vrijwilligerswerk doe je ook voor jezelf. Je blijft contact houden met een omgeving en kan zo ook wat bijdragen.

Vrijwilliger worden?

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Vrijwilligers Centrale Amsterdam helpt graag verder! Voor meer informatie 020-6365228 of www.vca.nu.