Marjon Kaper (links, directielid ANWB) en Liesbeth van der Horst (directeur Verzetsmuseum en initiatiefneemster)
Marjon Kaper (links, directielid ANWB) en Liesbeth van der Horst (directeur Verzetsmuseum en initiatiefneemster) (Foto: Arnaud Roelofsz)

Verzetsmuseum Amsterdam mooiste project Noord-Holland

Verzetsmuseum mooiste project Noord-Holland

REGIO - Marjon de Kaper (directeur Reizen van de ANWB) overhandigde op 13 november een cheque van € 10.000 aan Liesbeth van der Horst. Zij nam als directeur het initiatief voor de verbouwing van een deel van het verzetsmuseum in Amsterdam. Dit project is verkozen tot het mooiste in de provincie Noord-Holland. Voor iedere provincie is een project gekozen. Bijna 23.000 Nederlanders uit heel het land brachten voor dit nationale project van het ANWB Fonds hun stem uit.

Verzetsmuseum Junior, een deel van het Verzetsmuseum in Amsterdam, dat gericht is op kinderen, wordt de eerste historische museumopstelling in Nederland toegankelijk voor kinderen met een visuele of auditieve beperking. Daarmee wordt het een uniek project in Nederland; er zijn nog geen musea die dat permanent hebben voor deze twee groepen.

Voor doven en slechthorenden komt er in het Verzetsmuseum een videotour met ondertiteling en een vertaling in Nederlandse gebarentaal. En er komen voelvoorwerpen en geleidelijnen voor blinde bezoekers. Voor museumdirecteur Liesbeth van der Horst is het een droom die in vervulling gaat. 'Ik heb dit al heel lang in mijn hoofd. Ooit was ik in Parijs in het Zadkine museum en daar hadden ze al iets voor blinden. Ik dacht: dat wil ik ook!'.

Het Verzetsmuseum Junior zal door de aanpassingen naar verwachting de komende tien jaar jaarlijks duizenden kinderen met een beperking ontvangen, deels ook in schoolverband.

'Het ANWB Fonds ontving dit jaar 231 inzendingen, waar 41 genomineerden uit kwamen'', zegt Paul Makken, voorzitter van het ANWB Fonds. 'Uiteindelijk zijn daar via onder meer de stemmen van bijna 23.000 Nederlanders twaalf winnaars uit gekomen, in iedere provincie één. We zijn onder de indruk van de kwaliteit van de aanvragen. Dat laat zien dat mensen bereid zijn veel van hun tijd en energie in te zetten voor de gemeenschap.'

Het ANWB Fonds helpt initiatieven op het gebied van (duurzame) mobiliteit, verkeersveiligheid en 'iedereen eropuit' een start te maken. Uit alle inzendingen zijn 41 projecten geselecteerd. Tot 1 oktober kon je stemmen op je favoriete project. Uit de stemronde kwam per provincie een top 3 van meest populaire projecten. Uit de top 3 heeft de Adviescommissie van ANWB het project dat € 10.000,- ontvangt gekozen. Inmiddels zijn de winnaars geïnformeerd. Tussen 4 en 15 november worden de cheques aan de maatschappelijke organisaties uitgereikt.