Deelnemers aan de tuinwerkgroep van de Verbroederij met de eerste oogst.
Deelnemers aan de tuinwerkgroep van de Verbroederij met de eerste oogst. (Foto: Aangeleverd )

Mensen verbinden met buurtgroen in moestuin

NOORD - Zo'n 30 groenliefhebbers uit Amsterdam-Noord verzamelden zich donderdag 2 mei bij de Verbroederij. Dit is een nieuwe groene haven en hotspot aan het IJ met buurtmoestuin en paviljoen. De Groene Netwerkbijeenkomst Noord was georganiseerd om mensen die actief zijn of willen worden met buurtgroen te verbinden, te informeren en te inspireren.

'Leuk, gezond en gezellig'

Paul de Dooij, Campagneleider Groen in de Buurt in opdracht van stadsdeel Noord, nam de bezoekers mee langs onderzoek, beleid en praktijk van buurtgroen. Groen in de stad blijkt zowel een hoge maatschappelijke, ecologische en economische waarde te hebben. Met de urgentie van de klimaatverandering en stedelijke verdichting is behoud en ontwikkeling van stadsgroen essentieel geworden. Ook passeerden het gemeentelijk beleid, subsidieregelingen en voorbeelden van groene buurtprojecten de revue. Speciale aandacht was er voor het nieuwe kennis- en netwerkplatform voor Groen in de Buurt; www.buurtgroen020.nl. Door een profiel aan te maken kan je zelf direct iets plaatsen (bijvoorbeeld een project, activiteit, vraag, aanbod, bericht) over buurtgroen. Ook vind je er een overzichtskaart met locaties van groene buurtprojecten, vele kennislinks en toelichting over groencoaching. In Noord zijn er recent vier groencoaches opgeleid die bewoners kunnen helpen met vragen en ideeën over buurtgroen.

Groencoaches

Vanuit ieder Huis van de Wijk in Noord zal een groencoach actief zijn voor bijvoorbeeld spreekuren. Ook is iedere groencoach initiatiefnemer van een eigen groen buurtproject in Noord. Graag delen ze hun kennis met startende initiatiefnemers en proberen ze zoveel mogelijk mensen te betrekken. De groencoaches houden korte lijntjes met de gemeente en zijn makkelijk bereikbaar voor bewoners.

Animatiefilmpje

De avond werd afgesloten door het tonen van twee filmpjes. Deze zijn onderdeel van de campagne voor Noord om extra bekendheid en betrokkenheid te ontwikkelen voor buurtgroen. Deze gaf kort en ludiek aan waarom je met buurtgroen aan de slag zou willen; het is namelijk leuk, gezond en gezellig!

Wijbe Langeveld, lid van de Stadsdeelcommissie Noord, zorgde voor een kort intermezzo waarin hij aangaf dat groen hoog op de politieke agenda staat. Daarna werd het inspiratiefilmpje gestart, klonk aan het eind luid applaus en werd er nog nageborreld.