Vier vleermuiskasten op de gevel van Startblok Elzenhagen.
Vier vleermuiskasten op de gevel van Startblok Elzenhagen. (Foto: gemeente Amsterdam)

De dwergvleermuis van Elzenhagen Zuid

NOORD - Voordat er in een nieuw gebied mag worden gebouwd, moet er ecologisch onderzoek worden uitgevoerd. Bij dit soort onderzoek wordt gekeken naar wat voor flora en fauna er in het gebied leven en hoe daar het beste mee om kan worden gegaan. Zo ook in Elzenhagen Zuid.

Het gebied moet aantrekkelijk blijven voor vleermuizen

Ecoloog Koen van Veen, die meerdere avonden en nachten met een vleermuizendetector in Elzenhagen Zuid heeft doorgebracht vertelt. Van Veen werkt als ecoloog voor Ecoresult en heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam ecologisch onderzoek gedaan. Hij voerde het onderzoek uit door meerdere avonden en nachten met speciale apparatuur op pad te gaan.

Met een vleermuizendetector worden de sonische geluiden die de vleermuizen maken vertaald naar geluiden die mensen wel kunnen horen. Mensen kunnen geluiden tot ongeveer 20 kilohertz horen, afhankelijk van de leeftijd. De geluiden van vleermuizen zitten doorgaans op een veel hogere frequentie.

Tijdens het onderzoek is er één paarverblijfplaats van de gewone dwergvleermuis aangetroffen in een gebouw dat gesloopt gaat worden. Dit is de plek waar een mannetje probeert vrouwtjes te lokken om te paren. Volgens de Wet Natuurbescherming moeten er daarom vier alternatieve verblijfplaatsen worden gecreëerd en het gebouw waar het nest zit ongeschikt gemaakt worden voor de sloopwerkzaamheden beginnen. Op deze manier blijft de dwergvleermuis ongedeerd. Een handig trucje om het gebouw ongeschikt te maken, is het aanpassen van het klimaat. Dat kan al door een aantal gaten te prikken in de luchtspouw. Omdat vleermuizen niet van tocht houden, vertrekken ze snel naar een andere locatie.

Buiten het gebied is een zogeheten kraamkolonie gesignaleerd. Deze bestaat uit ongeveer 60 vrouwtjes met pasgeboren jongen van dit jaar. De mannetjes bevinden zich dan meestal in de wijdere omgeving. Om de omgeving aantrekkelijk te houden voor vleermuizen, worden er verschillende maatregelen genomen. Zowel tijdens de bouw als in de nieuwe situatie waardoor het gebied altijd aantrekkelijk blijft voor vleermuizen.