Annemiek Lely tijdens de marathon van Londen april jl..
Annemiek Lely tijdens de marathon van Londen april jl.. (Foto: aangeleverd)

Blue Monday Run in Amsterdam

NOORD - Op haar vijftiende kreeg Annemiek Lely voor het eerst last van depressies. Het duurde vijf jaar voor een psychiater haar biologische kwetsbaarheid vaststelde. Sindsdien slikt ze antidepressiva en kreeg ook de tip om te gaan hardlopen. Acht jaar later loopt Annemiek nog trouw tenminste twee keer in de week hard.

Annemiek is ambassadeur van de Hersenstichting en Samen Sterk zonder Stigma. Komend jaar wordt ze 30: een leeftijd die ze vanwege haar depressiviteit nooit dacht te gaan bereiken. 'Het leven voelde te zwaar voor mij.' Annemiek wil 2020 dan ook positief beginnen. Ze organiseert een Blue Monday Run in Amsterdam-Noord.

Op 20 januari 2020 is het Blue Monday: de zwartste dag van het jaar. In samenwerking met MIND ( Fonds voor psychische gezondheid) initieerde Stefan Wendel drie jaar geleden de Blue Monday Run. Door het hele land lopen mensen om te laten zien dat hardlopen een positieve bijdrage kan leveren aan de mentale gezondheid. Bovendien staat de boodschap centraal dat je je niet hoeft te schamen voor psychische klachten.

'Op winterse dagen is het vaak moeilijk om naar buiten te gaan,' aldus Annemiek. 'Toch kan een rondje hardlopen erg helpen om je mentaal beter te voelen. Met deze run wil ik mensen motiveren om te gaan lopen.' Deelnemers hebben nu nog twee maanden om hun conditie op te bouwen tot een loop van 5 km. 'Het belangrijkste is dat ze gaan genieten van hardlopen,' zegt Annemiek. 'Tijdens de run staat tijd bewust niet centraal. Er zijn geen winnaars en er worden geen medailles uitgereikt. Iedere deelnemer krijgt een goodiebag met uitjes en producten die kunnen bijdragen aan de mentale gezondheid.'

Inschrijven voor de Blue Monday Run in Amsterdam kan via: https://www.doemeemetmind.nl/team/blue-amsterdam