'Elke maand bloeit er iets anders'

AMSTERDAM - Samen met buren onderhoudt Nadine Heemskerk de openbare plantenbakken in de Ben Brilstraat. "Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de aarde te zitten."

"Onze huizen hebben geen tuinen. Wel hebben we grote bakken met groen in de straat. Ze waren gevuld met rozenstruiken, allemaal hetzelfde en met kale plekken. Het zag er nogal treurig uit. Toen we hoorden dat bewoners zelf groen mogen ontwerpen en onderhouden, dachten we: dat kan beter, dit is onze kans. Samen met buren heb ik een plan voor de 6 bakken gemaakt. Groener en aantrekkelijker. Met planten erin die bijen, vlinders en vogels aantrekken. Voor elke bak maakten we een ander ontwerp."

Met de buren

"Met ons plan zijn we bij de buren langsgegaan. Alle mensen uit de straat stemden in en 19 buren wilden helpen met het onderhoud. De gemeente reageerde enthousiast en hielp ons verder. Niet alle planten die we wilden, waren geschikt om in bakken te laten groeien."

Water uit de sloot

"Eigenlijk wilden we al in de zomer van 2018 van onze bakken genieten. Maar het duurde langer dan gedacht. Eind vorig jaar was het zover, de mensen van de gemeente vulden de bakken. We kregen een pomp waarmee we water uit de sloot halen om de planten te besproeien. En we krijgen nog een kist met tuingereedschap."

Bloembollen

"In de bakken staan bijvoorbeeld asters, lavendel en grassen. Met de kinderen hebben we ook bloembollen geplant. Elke maand bloeit er weer iets anders. Ik ben benieuwd wat we deze zomer allemaal gaan zien. Jammer genoeg gaat er soms iets dood, ja, dat is best spannend."

Buiten

Sommige bewoners hebben een bak geadopteerd. Zij zorgen dat deze bakken ook worden verzorgd als ze met vakantie zijn. Ik verzorg zelf de bak voor mijn huis. In deze straat wonen zo'n 40 kinderen, veel peuters en kleuters. We zijn veel buiten. En dan werken we gelijk even aan het groen. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de aarde te zitten en te zien wat er allemaal groeit en bloeit. Het is heel ontspannend."

Dikke wormen

"De kinderen komen altijd even helpen. Ze leren er veel van. Pas kwamen er lange, dikke wormen uit de bakken tevoorschijn. Dat vonden ze heel interessant."

Ook een mooie, groene buurt?

Bewoners mogen zelf hun omgeving mooier en groener maken en onderhouden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.amsterdam.nl/groenebuurt.