Leuke dingen doen met de Stadspas

AMSTERDAM - Elke Amsterdammer met een laag inkomen en weinig vermogen kan een Stadspas aanvragen. Met de Stadspas kunt u voor weinig geld leuke dingen doen. Zoals naar de film, het museum of het theater.

'Weinig geld hebben is geen schande'

Jacqueline Wouters (57) wist niet dat zij recht had op een Stadspas, totdat een vriendin haar daar op wees. "Ze wilde met me gaan zwemmen", vertelt ze. "Met de Stadspas kun je namelijk al voor 1 euro zwemmen in een Amsterdams zwembad." Wouters vroeg haar Stadspas heel makkelijk aan op de website van de gemeente.

Meedoen

Niet iedereen heeft geld voor het museum, sporten of het theater. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Met de Stadspas krijgt u korting of kunt u zelfs gratis naar binnen. Alle Amsterdammers met weinig inkomen en een laag vermogen kunnen een Stadspas met groene stip aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer u een uitkering ontvangt, of (parttime) werkt en weinig verdient.

Arbeidsongeschikt

Wouters heeft altijd veel gewerkt. Door reuma raakte zij arbeidsongeschikt. Nu moet zij rondkomen van een WIA-uitkering en een kleine aanvulling vanwege haar ziekte. Omdat ze niet goed trappen meer kan lopen, moest ze verhuizen naar een duurdere benedenwoning. Daardoor komt ze nog maar moeilijk rond.

'Het leven moet niet alleen bestaan uit narigheid'

Wouters is daarom blij met haar Stadspas. "Het leven moet niet alleen bestaan uit narigheid. Je moet ook leuke dingen kunnen doen." Zo zou ze graag binnenkort een rondvaart maken, om de stad weer eens vanaf het water te zien. Of met de boot naar Pampus. "Vroeger voer ik veel met mijn ex-man door de grachten", vertelt ze. Ook wil ze wel naar het museum, zoals naar het Joods Historisch Museum, waar ze nog nooit is geweest.

'Weinig geld hebben is geen schande'

Wouters vertelt haar verhaal omdat ze andere Amsterdammers in dezelfde situatie wil laten zien dat zij er niet alleen voor staan. Er zijn bijvoorbeeld veel ouderen die weinig geld hebben voor leuke dingen, terwijl ze met de Stadspas veel kunnen doen. "Weinig geld hebben is echt geen schande", zegt ze.

Zelf aanvragen

Kijk op de website www.amsterdam.nl of u ook in aanmerking komt voor de Stadspas. U kunt de Stadspas online aanvragen met DigiD. U kunt ook bellen naar 020 252 6000 en een aanvraagformulier opvragen. Er bestaat ook een Stadspas met blauwe ruit, die krijgt elke Amsterdammer op AOW-leeftijd. De Stadspas met groene stip geeft recht op meer aanbiedingen. Als u hulp nodig hebt bij de aanvraag van een Stadspas of andere regelingen, kunt u terecht bij een financieel spreekuur. Deze vindt u vaak in een Huis van de Wijk bij u in de buurt.