Componist Louis Andriessen
Componist Louis Andriessen (Foto: Marco Borggreve)

Nederlands grootste componist wordt tachtig jaar

Louis Andriessen, de grootste levende Nederlandse componist, wordt in juni tachtig jaar. Het Muziekgebouw wijdt daarom van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei een vierdaags festival aan zijn invloedrijke werk en leven. In bijzijn van de componist zelf, boezemvrienden als Reinbert de Leeuw en verschillende oud-studenten zoals Martijn Padding en Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, komen alle aspecten van Andriessens kunstenaarschap voorbij.

Met werken als De Staat en De Stijl, maar ook als docent én als kritische geest had Louis Andriessen een enorme impact op de internationale muziekwereld. Toch is zijn werk in eigen land niet altijd even goed op waarde geschat.
Het Andriessen Festival toont daarom de kracht en reikwijdte van zijn ontzagwekkende oeuvre aan zowel de kenners als aan iedereen die zijn werk nog niet (goed) kent.

Klassieke werken

Andriessens klassieke werken Hoketus en De Staat klinken in het festivalprogramma naast recente werken zoals de regie van Odysseus' Women en Anaïs Nin van Jorinde Keesmaat uit 2016 door Nieuw Amsterdams Peil, bejubeld door de critici in New York en Nederland. Er zijn intieme opvoeringen van MUTED, het stilste vioolstuk ooit, geschreven voor Andriessens vrouw Monica Germino. Andriessen schreef het in nauwe samenwerking met componisten Julia Wolfe, David Lang en Michael Gordon; alledrie bekend van het beroemde Amerikaanse collectief Bang On A Can.


Tevens staat Andriessens liefde voor Igor Stravinsky centraal, in een pianorecital door Ralph van Raat. Vier oud-studenten – Martijn Padding, Rozalie Hirs, Pete Harden en Mary Finsterer - eren hem met nieuw werk, uitgevoerd door Asko|Schönberg.