Stadsnomaden mogelijk naar Landsmeerderdijk

NOORD - Vorige week is bekend gemaakt dat de groep stadsnomaden een tijdelijke nieuwe verblijfplek krijgt aan de Westpoortweg in Nieuw-West. De groep verhuist eind september naar de nieuwe locatie.

Deze verhuizing is de eerste stap naar een meer duurzame oplossing. De stadsnomaden krijgen alleen een plek op deze locatie onder de voorwaarde dat ze meewerken aan een screening van de GGD. Alle stadsnomaden worden in beeld gebracht, met het doel hun zorg- en woonbehoefte in kaart te brengen en zo nodig daarop maatregelen te treffen. Het gevolg kan zijn dat personen naar andere woonvormen worden begeleid en de groep stadsnomaden in omvang afneemt.

Screening GGD

Op basis van de screening door de GGD, wordt de groep stadsnomaden verdeeld en verhuist een deel naar een doorstroomlocatie om vanuit daar verder te worden geholpen. De komende maanden doet de gemeente onderzoek naar de bodem en de bijbehorende kosten om te kijken of de beoogde locatie aan de Landsmeerderdijk 142 in aanmerking komt als doorstroomlocatie voor 10 personen.

Ook de screening die de GGD uitvoert zal inzicht geven in de haalbaarheid van de beoogde doorstroomlocatie. Op basis van deze resultaten en de kosten, zal te zijner tijd een beslissing worden genomen door de burgemeester en wethouder zorg.

Stadsnomaden

Stadsnomaden zijn mannen en vrouwen die op een andere manier wonen en leven dan de meeste bewoners van Amsterdam. Soms als bewuste keuze, soms noodgedwongen. De totale groep stadsnomaden in Nieuw-West bestaat uit ongeveer 40 personen. De groep die mogelijk naar een andere vorm van wonen of zorg kan doorstromen bestaat uit 10 personen.