Afbeelding
(Foto:aangeleverd )

Albert Lust en de Amsterdamse melkoorlog

NOORD - In het voormalige melkwinkeltje Begoniastraat 6 huis in Amsterdam Noord is tot 22 juli elk weekend een tentoonstelling over '100 jaar Van der Pek' te zien. Door een gelukkige speling van het lot zijn in die winkelwoning de terrazzovloer, de betegeling, de winkelramen en het hout-, stuc- en verfwerk uit 1919 vrijwel geheel bewaard gebleven. Binnenkort zal dat unieke interieur na verkoop bij herfundering en renovatie zo goed als zeker worden gesloopt.

Tentoonstelling 100 jaar Van der Pek

Wie er gaat kijken hoort in de - op de wijze van 1919 - ingerichte winkel en woonkamer het opmerkelijke verhaal van de Oostzaanse melkslijter Albert Lust en zijn vrouw Grietje van Vuure. Frits Prior van het Historisch Centrum Amsterdam Noord zegt: "We zijn met onze neus in de boter gevallen: we vonden dit authentieke winkeltje en mogen het tijdelijk gebruiken van eigenaar Ymere, maar het winkeltje heeft ook een verhaal. Dat maakt het extra bijzonder."

In de tijd dat Albert Lust in Noord zijn melkwijk liep en Grietje de winkel deed, was er – net na de Eerste Wereldoorlog - sprake van rantsoenering van levensmiddelen, melkvervalsing, prijsopdrijving en vervuilde en met tyfus besmette melk. De Gemeente Amsterdam wilde de in- en verkoop van melk daarom centraliseren, maar veel veeboeren en melkslijters en de meerderheid van de politieke partijen verzetten zich daartegen.

Twintiger jaren herleven

In de woonkamer wordt het verhaal vervolgd. Er is een foto uit 1922 waarop Albert en Grietje met hun zonen Jacob en Willem voor het raam zitten. Aan de hand daarvan heeft het Historisch Centrum het behang en de inrichting gekozen. Dochter Aaf Schaft-Lust, die in het winkeltje geboren is, bracht de foto mee toen ze er op 1 mei er voor de eerste keer kon gaan kijken. De kast op de foto bleek nog haar jongste zoon broer Jan op zolder te staan en maakt nu deel uit van de tentoonstelling. Het wordt tijdens de rondleiding duidelijker wie Albert en Grietje waren en hoe ze aan het begin van de twintiger jaren met een jong gezin in de winkelwoning werkten en woonden.

Pioniers volkshuisvesting

In de andere vertrekken wordt aandacht besteed aan kenmerkende elementen van de woning zelf en aan de uitbaters die er tussen 1920 en 1976 werkten. Ook wordt het verhaal verteld van architect Van der Pek en zijn vrouw Louise Went, beide pioniers van de volkhuisvesting. Er wordt getoond hoe kenmerkende verbeteringen die zij in 1896 in een nieuwbouw-blok in de Jordaan realiseerden de basis vormden voor hun latere projecten en ook voor de Van der Pekbuurt. In de belendende poort, die als spoelhok en voor opslag werd gebruikt, wordt in twaalf stappen de vroegste geschiedenis van Amsterdam Noord verteld. In het gastenboek schrijven veel bezoekers dat ze niet konden vermoeden dat er in zo'n piepklein museumpje zoveel te zien en te horen is.

Begoniastraat 6 huis (Amsterdam) is tot 22 juli elk weekend open van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang en de rondleidingen zijn gratis.
www.100jaarvanderpek.nl


Afbeelding
Afbeelding