Afbeelding
(Foto: gemeente Amsterdam)

Circulair asfalt Nieuwe Leeuwarderweg

NOORD - Een circulaire stad zijn. Het staat hoog op het verlanglijstje van Amsterdam. Dit betekent dat we zo min mogelijk materiaal weggooien en restmateriaal hoogwaardig hergebruiken. Circulair asfalt is hier een mooi voorbeeld van. Aan de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam is onlangs een geluidsreducerende deklaag vervangen met 50% gerecycled asfalt. Asfalt dat 24 uur ervoor nog op diezelfde weg lag.

Wegenbouwer KWS heeft bij het onderhoud aan het asfalt de oude deklaag van de Nieuwe Leeuwarderweg hergebruikt. De nieuwe laag van de Nieuwe Leeuwarderweg bestaat voor 50% uit het asfalt van de oude geluidsreducerende deklaag.

Duurzame samenstelling

Bij de aanleg is gekeken naar de duurzame samenstelling en productie van het asfalt. Hier is gekozen voor een asfaltmengsel waarin de grondstoffen van de oude deklaag snel en op locatie binnen 24 uur verwerkt kunnen worden.

Minder CO2

Doordat de zogenaamde 'rolweerstand' lager is, rijdt het verkeer soepeler over de weg. Voordeel daarvan is dat het verkeer hierdoor minder geluid produceert. Ook slijten de autobanden minder hard én is minder brandstof nodig, waardoor de CO2-uitstoot van het verkeer vermindert.

Circulaire stad

Amsterdam heeft flinke ambities op onder andere het gebied van duurzaam bouwen. Zo wil de stad bouwen zonder uitstoot van broeikasgassen, luchtvervuiling en geluidsoverlast. Amsterdam streeft naar 100% circulair bouwen in 2050 door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken. Met deze innovatieve stap wil de gemeente Amsterdam samen met partners als KWS een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van een duurzame en hoogwaardige openbare ruimte.