De bouw van 188 studentenwoningen aan het Noorderkwartier is gestart.
De bouw van 188 studentenwoningen aan het Noorderkwartier is gestart. (Foto: gemeente Amsterdam)

Bouw 188 studentenwoningen gestart

NOORD - In het Noorderkwartier is de bouw van een woontoren met 388 woningen in de sociale huursector gestart. Om tegemoet te komen aan de vraag naar meer woningen voor studenten en starters, ontwikkelde CZAN (ontwikkelingscombinatie van Blauwhoed en AM) in co-creatie met woonstichting De Key een modern en multifunctioneel gebouw voor studenten. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens sloeg symbolisch de laatste paal samen met de vertegenwoordigers van Blauwhoed, AM, De Key en BAM Wonen.

Het 16 bouwlagen tellende gebouw is ontworpen door Inbo Architecten. De gemeenschappelijke privé binnentuin vormt het hart van het complex en wordt straks gebruikt als een centrale en levendige ontmoetingsplek. Elke woning heeft een eigen voordeur, keuken en badkamer en in omvang variëren ze tussen de 21 en de 30 m2.? De eerste studenten nemen naar verwachting medio 2021 hun intrek.

Centrumgebied Amsterdam Noord

De ontwikkeling van de woontoren in Noorderkwartier maakt deel uit van de gehele transformatie van het Centrumgebied Amsterdam Noord, het nieuwe centrum van het noordelijke deel van Amsterdam. Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal en wordt in fasen ontwikkeld.

In woonwijk Elzenhagen Noord zijn eerder al circa 600 woningen en appartementen gerealiseerd en in Noorderkwartier worden 94 gezinswoningen opgeleverd. Daarnaast worden er torens in het Stationsgebied gebouwd. Op kavel 1N2 (Gare du Nord) komen 184 huurappartementen, 177 studentenappartementen, twee hotels en bijbehorende voorzieningen. Op kavel 3N4 (Pulse) worden 219 middeldure huurwoningen, met een tentoonstellingsruimte, kantoorruimte, horeca- en retailvoorzieningen op de begane grond.