Een hart onder de riem voor mantelzorgers.
Een hart onder de riem voor mantelzorgers. (Foto: aangeleverd door Evean)

Digitaal tegeltje voor mantelzorger

REGIO - Gewoon een bedankje voor de mantelzorger die jou misschien al jaren helpt? Het kan! Evean Ledenvereniging heeft een website geopend waarop men een mantelzorger bedankt: www.nederlandbedanktzijnmantelzorgers.nl. Op deze digitale muur van waardering kan iedereen een tegeltje met een persoonlijk compliment achterlaten.

Hoewel 80 procent van de mantelzorgers zegt met liefde voor de ander te zorgen en hier een goed gevoel bij te hebben, kleeft er ook een keerzijde aan het geheel. De hoge (on)kosten, verlies van vrije tijd, grote regeldruk en zorglasten moet de mantelzorger er voor lief bijnemen. Een op de vijf mantelzorgers is zwaar belast en ervaart privé moeilijkheden, zeker in combinatie met betaald werk. Voor de waardering van mantelzorgers zijn gemeenten verantwoordelijk. Die doen dat bijvoorbeeld in de vorm van korting op parkeer- en reiskosten of een financiële tegemoetkoming. Daarnaast worden mantelzorgers elk jaar in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Toch blijkt er nog wel ruimte voor verbetering als het gaat om de waardering van mantelzorgers. Uit een recent door de ledenvereniging op Facebook gehouden poll blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagden vindt dat er nog onvoldoende waardering is voor mantelzorgers!

Dankzij mantelzorgers kunnen mensen langer thuis blijven wonen als ze hulpbehoevend worden. Ook voor het betaalbaar houden van de maatschappelijke ondersteuning zijn mantelzorgers belangrijk. De waarde van mantelzorg werd een paar jaar geleden geschat op maar liefst 7 miljard euro. Dat bedrag ligt inmiddels zeker hoger.

De ledenvereniging roept Nederland op om de mantelzorgers een hart onder de riem te steken. Laten we samen een muur van waardering bouwen voor alle mantelzorgers!