De repetities zijn in volle gang. In het midden, met grote poster, Evert van der Wissel
De repetities zijn in volle gang. In het midden, met grote poster, Evert van der Wissel (Foto: Max van Deijk | @amsterdampromotie.nl)

Het Nederlandse lied herleeft

TUINDORP OOSTZAAN – 'Zing!', 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan' en musical 'De Jantjes'. Het zijn de eerste producties die Stichting Nederlied in Het Zonnehuis presenteert. Drie kwalitatief hoogstaande voorstellingen waarin het herleven van het Nederlandse lied centraal staat. Want dat is het doel van de nieuwe, ambitieuze stichting. Mede-oprichter en productieleider Evert van der Wissel: "We hebben nog veel meer plannen."

Willy Alberti, Johnny Jordaan, Tante Leen, Robert Long, Ramses Shaffy en Martine Bijl. Zomaar een greep uit een rijke schakering aan zangers en zangeressen die samen goed zijn voor een rijk oeuvre Nederlandse liederen. De Stichting Nederlied zet ze in een nieuw, fraai licht. Letterlijk. In het theater, met professionele vertolkers, mooie arrangementen en in sfeervolle spotlichten.

Gloedvolle theaterproducties

Evert van der Wissel, Jos van Duijn, Max van Deijk en Evert de Vries, alle vier actief in de muziek- en culturele wereld, delen een passie voor het Nederlandse lied. In hun volle agenda hebben ze ruimte gemaakt om gloedvolle theaterproducties te organiseren. Ze doen het vrijwillig, verdienen er zelf geen eurocent aan. "Het is zó leuk als je met elkaar iets creëert waarvan mensen genieten," verklaart Evert van der Wissel zijn motivatie.

Musical der musicals

Evert van der Wissel en Evert de Vries zijn opgegroeid in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt en kennen elkaar al hun hele leven. Twaalf jaar lang spraken ze de gezamenlijke intentie uit om ooit de musical 'De Jantjes' te produceren, de musical der musicals. En nu maken ze daar werk van. Van der Wissel: "Mensen houden van die musical. Er zitten leuke liedjes in en de thema's die erin voorkomen zijn van alle tijden. Uiteindelijk hebben we besloten de musical echt te gaan brengen. Maar hoe? Door een stichting op te richten. Zo is op 4 december 2018 de Stichting Nederlied ontstaan."

Helemaal los

Jos van Duijn en Max van Deijk kwamen erbij en toen ging de stichting helemaal los. De ideeën buitelden over elkaar. Volgens Van der Wissel moesten ze elkaar tot rust manen om niet meteen zes voorstellingen te brengen. Het programma is 'beperkt' gebleven tot drie producties: 'De Jantjes', 'Zing! Café Chantant van het Nederlandse Lied' en 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan.'

Kleinkunstkoor

Met dank aan marketingkennis en een duizelingwekkend groot netwerk zijn allereerst in korte tijd leden geworven voor het Kleinkunstkoor Amsterdam. Het koor zingt Nederlandstalige arrangementen van het luister-, kleinkunst- en betere levenslied en natuurlijk pareltjes uit het Nederlandse musicalrepertoire. Het koor werkt mee aan 'Zing!' en ondersteunt op het podium Sjors van der Panne, Marjolijn Touw en Rob van de Meerberg.

Harry Slinger

Rob van de Meerberg en Marjolijn Touw spelen ook in de nieuwe voorstelling 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan'. Ze kruipen in de huid van Johnny Jordaan en Tante Leen. Harry Slinger voegt zich in de rol van Willy Alberti ben hen. En natuurlijk is er de musical 'De Jantjes', waarmee het allemaal is begonnen.

Gemeenschap versterken

De voorstellingen vinden onder andere plaats in Het Zonnehuis. Een lukrake keuze is dat niet. De stichting werkt nauw samen met Stadsherstel Amsterdam, die zich over het monumentale gebouw heeft ontfermd. "Het Zonnehuis is een mooi gebouw met een uitstekende akoestiek. Maar we willen ook de gemeenschap van Tuindorp Oostzaan versterken. De hele wijk heeft iets aan onze voorstellingen."

Marcel van Stigt