Een en al vrolijkheid tijdens de sleuteloverdracht in het Antoniushuis, Amsterdam-Noord.
Een en al vrolijkheid tijdens de sleuteloverdracht in het Antoniushuis, Amsterdam-Noord. (Foto: Marco Keyzer)

Bijzondere schenking aan Noord

NOORD - Op 15 oktober wisselt het Antoniushuis in Noord voor het symbolische bedrag van € 1 van eigenaar. Voorwaarde voor deze bijzondere aankoop is dat de gemeente €25.000 betaalt voor de inventaris, een bedrag dat het afzwaaiende bestuur gaat inzetten voor de jeugd in Noord.

Het Antonius in Noord wordt al 45 jaar gerund door een particulier bestuur. Zij pachten de grond van de gemeente Amsterdam. In het huis bevinden zich sociale en commerciële groepen variërend van de ouderensoos, postzegelclub en de bingo tot de Weight Watchers en de tango vereniging. Het huidige bestuur van het Antoniushuis wil de toekomst voor deze clubs en verenigingen veiligstellen en heeft de gemeente benaderd met een bijzonder voorstel.

Voor het symbolische bedrag van €1 neemt de gemeente het pand van het Antoniushuis over. De gemeente betaalt €25.000 voor de inventaris en zorgt ervoor dat aanwezige groepen in het huis kunnen blijven en een Noords buurthuis bewaard blijft voor de buurt. Zo wordt voorkomen dat het buurthuis verkocht wordt aan de commerciële markt. Een prachtig gebaar is tevens dat het bestuur van het Antoniushuis de opbrengsten van de inventaris in de Noordse jeugd gaat investeren. De eerste zes maanden beheert Stichting Dock het gebouw in opdracht van de gemeente. In de tussentijd wordt gekeken naar een definitieve beheerder.

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk is het Antoniushuis dankbaar voor hun jarenlange inzet voor Noord en hun bijzondere geschenk aan de Noorderlingen. "Met deze bijzondere overdracht bewaakt het Antoniushuis de belangen van de Noorderling. Zo kan de ouderensoos waar ouderen van boven de 75 wekelijks samenkomen blijven voortbestaan. En ook aan de jeugd is gedacht, door de opbrengsten van de inventaris in jongeren te gaan investeren. Met deze bijzondere gift blijft een stukje Noord onveranderd en dat vind ik bijzonder in een tijd waar Noord zich volop ontwikkelt."