Meer weten over kunst en de kunstenaar zelf? Bezoek een atelier.
Meer weten over kunst en de kunstenaar zelf? Bezoek een atelier. (Foto: Website Landelijke Atelierweekend)

Landelijk Atelierweekend op 22-23 juni

AMSTERDAM - Tijdens de zomereditie van het Landelijk Atelierweekend op 22 en 23 juni stellen beeldend kunstenaars in heel Nederland hun atelier open voor het publiek. Belangstellenden krijgen zo een kijkje achter de schermen bij het creëren van kunstwerken. Ook worden extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties.

'Een breed spectrum van de beeldende kunst'

Landelijk Atelierweekend

Atelierroutes en open atelierdagen worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement is landelijk. Vanwege het succes van voorgaande jaren wordt het Landelijk Atelierweekend dit jaar tweemaal georganiseerd: de zomereditie op 22 en 23 juni en de wintereditie op 16 en 17 november. In deze weekenden zijn in heel Nederland honderden ateliers te bezoeken. Dit evenement wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door Stichting Kunstweek en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland.

Ateliers

Kunstliefhebbers kunnen onder meer tussen 10.00 tot 17.00 uur op bezoek bij Gerard Handgraaf. Hij maakt abstracte en figuratieve schilderijen en is gevestigd aan Westzaanstraat 1-2h in Amsterdam. Bij Lololong kan men terecht voor beelden én schilderijen. De kunstenares gebruikt de techniek van Chinese kalligrafie de veranderingen van Yin en Yang op het doek tot leven te brengen. De energie laten vloeien tussen het zwart en wit op papier. Ze speelt ook met het positieve en negatieve. Wat dat inhoud? Neem tussen 11.00 en 18.00 uur een kijkje in haar atelier aan Johan Ramaerstraat 13-4 in Amsterdam. Iris Nijenhuis studeerde af aan het Amsterdam Fashion Institute met een collectie textiel ontwerpen en kledingstukken waarin zij door verschillende technieken toe te passen het potentieel van textiel onderzocht. Ze ontwikkelde een techniek waarbij laser-gesneden puzzelstukjes van stof, de basis vormen voor het ontwerpproces. Deze techniek leent zich ook uitstekend voor het maken van sieraden. Iedereen is welkom om zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur het atelier aan Prinseneiland 24-A1 in Amsterdam binnen te stappen voor een praatje.
1013LR Amsterdam

Sieraden

Wie interesse heeft in kunst op het lichaam kan langsgaan bij Jacomijn van der Donk. Zij maakt prachtige sieraden, herdenkingsobjecten en beelden. Zij stelt haar ruimte van 12.00 tot 17.00 uur open voor publiek. BK49 is te vinden aan 2e boerhaavestraat 49 in Amsterdam. In dezelfde ruimte exposeert Marjan Bik ook haar werk. Zij is beeldhouwster en werkt voornamelijk in klei en brons. Haar werk bestaat uit figuratieve kunst, met name portretten en figuur studies.

Beeldende kunst

Ook Mirjam van den Beuken toont haar kunst in BK49 aan belangstellenden. "Mijn werk omvat een breed spectrum van de Beeldende Kunst. In mijn atelier ziet u mijn schilderijen, geschilderde collages, tekeningen, video- en textielkunst. Om vooraf een indruk te krijgen kunt u ook op mijn Instagram kijken. Wekelijks post ik daarop nieuw werk en kunt u mijn ontwikkelingen, nieuwe werken en exposities volgen. Mijn thema's zijn de mens en de natuur en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Mijn werk Colorful Mankind kunt u tot en met 1 september zien in Museum de Fundatie tijdens de Europa Zomerexpo 2019." Mirjam heeft haar atelier aan Tweede Boerhaavestraat 49 in Amsterdam.

Alle ateliers zijn gratis te bezoeken. Kijk voor alle deelnemers in Amsterdam op www.landelijkatelierweekend.nl/ateliers/zomer, evenals meer informatie over de extra activiteiten die worden georganiseerd.