Amsterdam autoluw, gratis ov voor kinderen

AMSTERDAM - Kinderen tot en met 11 jaar kunnen vanaf 2021 op woensdagmiddagen en in de weekenden gratis (mee)reizen met het ov. Ook gaat de gemeente een pilot doen met een nachtmetro en worden P+R's uitgebreid. Dit zijn een paar van de plannen uit de nieuwe Agenda Amsterdam Autoluw.

De agenda bevat 27 maatregelen, pilots en experimenten die moeten zorgen dat er meer ruimte ontstaat voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen. De stad vermindert geleidelijk het autoverkeer in de stad. Maar zorgen er bij elke stap voor dat de stad goed bereikbaar blijft.

Alternatieven

Door kinderen in de weekenden en op woensdagmiddagen gratis mee te laten reizen met een volwassene, hoopt de gemeente nog veel meer mensen te kunnen verleiden gebruik te maken van het ov-netwerk dat de stad heeft. En de auto dus te laten staan. Om dezelfde reden wordt er gestart we met een pilot voor een nachtmetro: 2 metrolijnen rijden straks langer door in de nachten in het weekend. Ook worden de P+R's aan de randen van de stad uitgebreid en zijn deelauto's- en fietsen straks beter beschikbaar.

Verkeersveiligheid

De komende jaren gaat de stad meer ruimte gecreƫerd voor fietsers en voetgangers. En wordt de leefbaarheid en verkeersveiligheid door de snelheid op veel plekken verlaagd naar 30 kilometer per uur.

De Agenda Amsterdam Autoluw is tot stand gekomen door gesprekken met de stad. Van februari tot mei 2019 zijn er verschillende bijeenkomsten geweest met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden.