Het grote schaalmodel (1:4) van de Fokker D21.
Het grote schaalmodel (1:4) van de Fokker D21. (Foto: Paul Vonl)

Tentoonstelling Noord Vliegt

NOORD - De tentoonstelling Noord Vliegt in Museum Amsterdam Noord laat het luchtvaartverleden van ons stadsdeel zien. De bewoners van de Bobgerd en het Hoge Land in Tuindorp Oostzaan wonen bij of op een voormalig vliegveld.

In de meidagen van 1940 was dit vliegveld tijdelijk de basis voor de Fokker D21. Dit bij de Fokkerfabriek aan de Papaverweg gebouwde jachttoestel keert weer even terug op de basis. Een groot schaalmodel van de D21 zal op zaterdag 12 en zondag 20 oktober te zien zijn.

Dick Weber van museum CRASH 40-45 geeft 12 oktober een lezing over de luchtoorlog in mei 1940 en de rol van vliegveld Buiksloot. Hier waren in de meidagen vijf D21 jachtvliegtuigen gestationeerd. Er zullen unieke, zeer zeldzame foto's van het vliegveld tijdens de oorlog laten zien. Op 20 oktober geven Paul Vonk en Wim Beerman een beeldpresentatie met veel films uit het verleden.

Aanvang om 14.00 uur, Bijdrage: € 7,50. Locatie: De oude PLUS supermarkt, Nageljongenstraat 150. Aanmelden via reserveer@museumamsterdamnoord.nl.