Meningokokkenprik noodzakelijk

AMSTERDAM - Sinds 2015 worden meer jongeren ernstig ziek door meningokokken type W. Ook sterven er elk jaar meer mensen aan de meningokokkenziekte. Daarom nodigt de GGD Amsterdam jongeren uit voor een gratis prik tegen meningokokken typen A,C,W en Y.

Donderdag 18 april staan 200 GGD medewerkers tussen 13.00 en 20.00 uur in de RAI klaar om 16.000 Amsterdamse jongeren te vaccineren tegen meningokokken.

Geboren in 2001, 2002 en 2004

Het gaat om jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 die de prik nog niet hebben gehaald. In totaal ontvangen meer dan 40.000 jongeren in Amsterdam en de regio Amstelland dit voorjaar een uitnodiging om een prik te halen tegen meningokokkenziekte.

Vaccinatiedagen

Afgelopen dinsdag 9 april heeft de GGD al jongeren uit de regio Amstelland gevaccineerd tegen meningokokkenziekte. De volgende vaccinatiedagen zijn op 18 juni en 20 juni. Dan zijn de jongeren uit 2003 en 2005 de beurt.

Verhoogd risico

"Het is ontzettend belangrijk dat Amsterdamse jongeren deze gratis prik gaan halen. Jongeren van deze leeftijd lopen namelijk een verhoogd risico. Als zij zich laten inenten beschermen ze niet alleen zichzelf maar ook hun vrienden en familieleden tegen deze ernstige ziekte," aldus wethouder Simone Kukenheim (Zorg). "Ik roep daarom alle Amsterdamse jongeren op om die prik te gaan halen!"

Bacterie

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet.