Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column Clara Overes

Clara Overes is een nieuwkomer in Amsterdam-Noord. Zij vertelt vanaf nu maandelijks over haar belevenissen in ons stadsdeel.

Over mensen en kansen verbinden in Noord

De afgelopen weken kwamen er twee buurtinitiatieven op mijn pad die een brug slaan tussen allerlei bewoners in Noord. Ze doen dat door mensen die wat extra aandacht nodig hebben, te verbinden met andere bewoners die hen vervolgens op verschillende manieren kunnen steunen.

Kent u de Sociale Kruidenier al?

Ik had er nog niet van gehoord toen ik een enthousiaste vertegenwoordiger van de Sociale Kruidenier tegenkwam op een ondernemersbijeenkomst, georganiseerd door het stadsdeel. Hij vertelde mij dat er sinds kort een vestiging in Noord geopend is van de Sociale Kruidenier. Dat is een supermarkt en ontmoetingsplek voor Amsterdammers met een krappe beurs. Klanten van de Voedselbank Amsterdam kunnen er bijvoorbeeld luiers, wasmiddel en shampoo kopen tegen een kleine prijs, in aanvulling op hun voedselpakket. "Hoe kunnen andere Noorderlingen de Sociale Kruidenier helpen?" vroeg ik hem. "Dat kan op heel veel manieren. Ik ben hier vanmiddag omdat ik ondernemers hoop te ontmoeten die producten willen leveren voor de Sociale Kruidenier. En vrijwilligers om de supermarkt te draaien, zijn ook altijd welkom."

En al bekend met de Experimentele Werkplaats (EWP)?
Deze tip stuurde Buurtbeheer Nieuwendam mij als reactie op mijn kennismakingscolumn. In de Experimentele Werkplaats krijgen kwetsbare jongeren een technische opleiding om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zij dreigen nu, door berichten over sluiting van EWP, deze kansen te missen. Buurtbeheer Nieuwendam springt met een petitie voor hen in de bres omdat de jongeren hele nuttige werkzaamheden uitvoeren in de buurt en andere delen van Noord. Zo maken zij tuinbankjes, bloembakken en voetbaldoeltjes waar de buurtbewoners van genieten. En hoewel de naam Experimentele Werkplaats anders doet vermoeden, worden deze en andere buurtgerichte klussen al meer dan 35 jaar uitgevoerd.

Zomaar twee initiatieven van de vele mooie manieren waarop Noorderlingen elkaar ontmoeten en helpen.