Afbeelding
(Foto: ROB BEENSE)

Minimalist Daphne Gakes

(Vervolg voorpagina)

Naast kleren had ze eigenlijk niet enorm veel spullen. "Ik haalde altijd wat bij de kringloop, maar, in tegenstelling tot vrienden om mij heen, investeerde niet in mijn eigen huis." Ze was altijd al een nomadenleven gewend, als ze een plek gevonden had, leefde ze daar een tijdje en liet het dan weer achter zich. Het rondreizen zat haar altijd al in het bloed. "Dat was wel een contradictie. Ik hou van spullen, maar aan de andere kant hou ik ook van vrijheid. Kleding was makkelijk, dat kon gewoon met mijn meebewegen. Daarbij ben ik ook best een ijdel persoon, ik houd van mezelf etaleren." In de camper heeft ze wel als voorwaarde: als er iets nieuws gekocht wordt, gaat er ook iets weg. Ze kan niet tegen een overvolle kast waar van alles uitvalt als je er iets uithaalt.

Hoofdprijs

Daphne vindt Noord het meest campervriendelijke stadsdeel van Amsterdam. Er kan nog van alles. Ze staat regelmatig tegenover het skatecafé, bij Exposamen, een kunstenaarscollectief, dat vindt ze een fantastische plek. Op dit moment staat ze op de camping in het Vliegenbos. "Het is hier echt een camping voor toeristen. Ik sta er gewoon op een grindpad. Maar betaal hier wel meteen de hoofdprijs, zesentwintig euro per nacht." En wat ook tegenvalt is dat het betaald parkeren is ingevoerd, voor als ze eens een nachtje ergens anders staat.

Avontuur

Sinds Daphne in haar camper woont staat voor haar alles op losse schroeven. "Het is een avontuur, ik kom mezelf hard tegen. Maar dat wil ik juist aangaan. Ik ben op reis in mijn eigen stad, ik kom op allerlei plekken en spreek allerlei mensen.
Het houdt me wakker en open als mens."