Viering culturele samenwerking Parijs-Amsterdam gestart

AMSTERDAM - Amsterdam en Parijs vieren in 2019 de culturele banden tussen beide steden onder de noemer Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019. In beide steden is er in het culturele aanbod aandacht voor Parijs of Amsterdamen vinden evenementen en activiteiten plaats die in het kader staan van de culturele samenwerking, zoals uitwisseling tussen kunstenaars, kunstvakstudenten en culturele professionals. Belangrijke thema's hierbij zijn onder andere culturele diversiteit, duurzaamheid, jeugd en talentontwikkeling.

Viering culturele samenwerking Parijs-Amsterdam gestart

Parijs staat (na London en New York) op nr. 3 in de top 10 van internationale bestemmingen van de Amsterdamse kunst- en cultuursector. De huidige samenwerking komt onder andere voort uit de Amsterdamse kunst- en cultuurmissie naar Parijs in februari 2018 en omvat veel verschillende kunstdisciplines. Amsterdampartners stimuleert cultuurparticipatie en deze samenwerking is een mooie aanleiding om deze culturele activiteiten in de spotlights te zetten.

Op 15 juni vindt in Parijs een publiek cultureel evenement plaats- in aanwezigheid van wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) - aan de Seine dat in het kader staat van Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019 waar onder meer Amsterdamse performers, schrijvers en kunstenaars zullen optreden.

Tussen mei en november dit jaar vinden er meer dan 40 culturele activiteiten gekoppeld aan Paris – Amsterdam Rendez-Vous 2019 in beide steden plaats. Zo staat gedurende de maand juli het Parijse literaire festival "Bibliothèques Hors les Murs" in het teken van Nederlandse en Amsterdamse jeugdliteratuur. Tijdens het Summer Dance Forever festival in augustus in Amsterdam zal worden samen gewerkt met het Parijse hiphop huis La Place. In oktober zal in het kader van de Kinderboekenweek een speciaal programma voor kinderen in de OBA plaatsvinden: Op Reis in Parijs. Diverse Amsterdamse musea besteden deze zomer en najaar aandacht aan Parijs, zoals het Stedelijk Museum met een tentoonstelling over Chagall, Picasso, Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaar-migranten in Parijs in de jaren 1900-1950. Deze zomer brengt het EYE Filmmuseum een hommage aan de uit Parijs afkomstige actrice Isabelle Huppert.

Meer informatie over deze activiteiten in Amsterdam, evenals de volledige kalender van culturele evenementen van het samenwerkingsjaar in Amsterdam, is vanaf vandaag te vinden op www.iamsterdam.com