Meedenken over noordelijk stadshart

Vervolg voorpagina

De afgelopen jaren heeft het gebied geen impulsen gekregen, terwijl de potentie zo groot is. Het bestemmingsplan is van 2006. De opdracht die de projectmanagers van het college van B&W heeft gekregen is het gebied te herijken, een strategienota van het winkelcentrum en een stedenbouwkundig plan te maken voor het Olof Palmeplein. "Dat willen we van onderop doen, in samenwerking met de bewoners", zo werd duidelijk.

Het plan de Waddenwegviaduct te slopen is terug. Het Centrumplein moet een bruisend hart worden met bioscoop, museum, wonen, vrijetijdsbesteding en horeca. Verder wordt gedacht aan 200 tot 300 woningen aan het Olof Palmeplein en maatschappelijke voorzieningen, zoals scholen. "Nog meer scholen?" klonk het uit de zaal.

"Bij een plan horen plaatjes. Dat kan de indruk geven dat wij al ver zijn, maar dat is niet zo", benadrukt David.

Leegstand

Bewoners maken zich zorgen om de parkeerdruk, de verkeersveiligheid, fijnstof en de leefbaarheid. "We willen wel meedenken en participeren, maar heeft het zin?", vraagt een vrouw zich af. De leegstand van winkels aan het Buikslotermeerplein kwam als onderwerp vaak langs. Het feit dat eigenaars de ruimtes zien als een goede belegging en het liever leeg laten staan dan verhuren, valt moeilijk te begrijpen. Het houdt de ontwikkeling in een houtgreep.

De projectmanagers en stedenbouwkundigen waren blij met de discussies. "Er vallen nog heel wat harde noten te kraken", aldus Jonel Nugteren. "Zeker met de eigenaren van het winkelcentrum."

Nieuwsbrief

Voor de digitale nieuwsbrief kunnen belangstellenden zich inschrijven via: amsterdam.nl/centrumgebiedamsterdamnoord