Column Z Lijner

In het laatste Purmerends Nieuwsblad van dit jaar zou ik graag op een positieve manier willen schrijven. Het was immers best een aardig jaar en over de vooruitzichten mogen we niet al te somber zijn.

Onbegrijpelijk

Maar toch … ik kan er niet om heen. Wat er in Beemster gebeurt, overtreft alle verwachtingen. Burgemeester Van Beek hangt de ambtsketting binnenkort aan de wilgen. Zelf zegt ze: "Nu de bestuurlijke fusie met Purmerend een nieuwe fase in gaat, lijkt het mij een goed moment om met een gerust hart en vertrouwen mijn werkzaamheden over te dragen aan een opvolger."

Hoe bedenk je het, met nog iets meer dan anderhalf te gaan stopt burgemeester Van Beek

Hoe bedenk je het! Met nog iets meer dan anderhalf jaar te gaan stopt ze er mee. Voor een periode van hooguit 20 maanden mag de Provincie op zoek naar een opvolger/interim burgemeester. Wie zit er op zo'n klusje te wachten? Dat Beemster iemand krijgt van de statuur van Joan Remkes lijkt uitgesloten. Nee burgemeester, dit is niet uit te leggen en het had u gesierd om de klus af te maken en per fusiedatum te vertrekken.

Gedoe rond school

Dan speelt er nog het gedoe over de uit zijn voegende barstende basisschool de Bloeiende Perelaar. Regeren is vooruitzien, maar daar denken ze in Beemster en bij het schoolbestuur anders over. Honderden woningen werden en worden er gebouwd. Jonge gezinnen die zich er vestigen hebben de eigenschap voor nakomelingen te zorgen. Gek genoeg dacht er in Beemster en bij het schoolbestuur kennelijk niemand aan de school en het almaar toenemende ruimtegebrek.

Bovendien, zo is mij ter ore gekomen, bezoeken tientallen kinderen uit Purmerend die school. Naar het waarom is het gissen, maar het zou reden kunnen zijn voor een schoolbestuur om dat niet langer toe te staan. Kinderen uit Weidevenne zouden in hun eigen wijk naar school moeten gaan en dat geldt ook voor kinderen uit Overwhere of nog weer andere wijken. Een beetje sturing en spreiding kan helpen om de overvolle Perelaar wat lucht te geven.

Nu, met nog iets meer dan een half jaar te gaan willen gemeente en schoolbestuur een semi tijdelijk schoolgebouw neerzetten op een plek waar omwonenden bepaald niet blij mee zijn. Omwille van de tijd moet en zal het schoolgebouw worden geplaatst. Onbegrijpelijk. Dit kon je ver van tevoren zien aankomen. Nu opeens alles op alles zetten en tegen de wil van bijna iedereen een schoolgebouw als het ware door de strot duwen getuigt niet van een visie.

Een beetje sturing en spreiding kan helpen om de Bloeiende Perelaar wat lucht te geven

Een goed bestuurder had het zo ver niet laten komen. Met het vooruitzicht van gerechtelijke procedures staat voor mij vast dat het schoolgebouw er komende zomer niet staat en dat de kinderen het kind van de rekening zijn.

Nou ja, burgemeester Van Beek zal de openingshandeling niet meer verrichten.