Fragment uit Tea With The Dames.
Fragment uit Tea With The Dames. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Een overzicht van de films die de komende dagen worden vertoond in Filmhuis Purmerend, in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11.

Zondag 19 mei om 14.30 uur Tokyo Story van Yasujirô Ozu, Japan, 1953, 135'.

Het is het verhaal van de vervreemding tussen ouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen. Ozu portretteert het oudere echtpaar Hirayama uit de provincie, dat nog eenmaal hun getrouwde kinderen in Tokyo wil bezoeken. De kinderen hebben het echter zo druk met zichzelf dat zij nauwelijks oog voor hun ouders hebben. Alleen een schoondochter, die inmiddels weduwe is, neemt een dag vrij om de ouders in Tokyo rond te leiden.

Filmhuis gaat laatste weken voor de vakantie in

Deze traag voortglijdende zwart-wit film wordt beschouwd als Ozu's meesterwerk, en duikt sinds de jaren '60 steevast op in lijstjes van de beste films aller tijden.

In netjes ingerichte ruimtes waar het leven volgens vaste regels verloopt, is elke verstoring, elke onregelmatigheid van belang. Vooral daar, in de kleinigheden die de basis van zijn verhalen vormen, ligt de schoonheid van Ozu's films.

Na afloop van de film wordt u uitgenodigd voor Sushi & Sake, omstreeks 17.00 uur. Zie de website voor de prijs en de manier waarop u zich kunt aanmelden.

Dinsdagmiddag en -avond 21 mei Tea With The Dames van Roger Michell, Verenigde Koninkrijk, 2018, 84'.

Verdomd gezellig is het om in Tea With The Dames aan te schuiven bij vier Britse acteerdiva's. De tachtigers Judie Dench, Maggie Smith, Eileen Atkins en Joan Plowright spreken al jaren regelmatig af in het landhuis van Plowright. Dit keer mag regisseur Roger Michell erbij zijn met zijn cameraploeg.

De met prachtig archiefmateriaal gelardeerde gesprekken fladderen alle kanten op, waarbij het vooral over de theatercarrières van de vier gaat. Tot op zekere hoogte probeert Michell de actrices te sturen en te regisseren en tegelijkertijd ontglippen ze hem voortdurend. Mitchell is niet te beroerd om dat ook te laten zien. Het is grotendeels aan die bewust rommelige stijl te danken dat Tea With The Dames zo huiselijk en ontspannen voelt.

De aanvangstijden zijn voor de middagvoorstellingen 13.30 uur en voor de avondfilms 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-).Reserveren kan via www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films. Contact kan via info@filmhuispurmerend.nl