Column Z Lijner

Over pakweg één week is de jaarlijkse kortebaandraverij. Wat dat is? Wikipedia omschrijft het als volgt: een kortebaandraverij is een wedren met harddravers, die in tegenstelling tot reguliere draverijen niet op een drafbaan wordt gehouden, maar op een daartoe voor de gelegenheid afgezet parcours in een straat of op een weiland. In Nederland wordt bij een kortebaandraverij gedraafd in een rechte lijn van circa 300 meter.

Doordraven of harddraven

Een kortebaandraverij, waaraan maximaal 24 paarden deelnemen, wordt gehouden volgens het knock-out systeem en is derhalve een afvalrace, verdeeld over een vier voorrondes (omlopen), waarbij telkens twee paarden tegen elkaar lopen. De deelnemende paarden zijn koppelgewijs ingedeeld. Paard één loopt tegen paard twee, paard drie tegen paard vier, paard vijf tegen zes, enzovoort. Aan het einde van de eerste omloop is dus nog maar de helft van het aantal paarden over, en deze gaan door naar de tweede omloop, waar ook weer de helft afvalt en zo gaat het door tot de finale, waarin de vier overgebleven paarden strijden om de eerste tot en met de vierde prijs.

De nazomerfeestweek in Purmerend verdient die naam niet zonder de kortebaandraverij. Honderden, zo niet duizenden bezoekers genieten van de dravers, de pikeurs, van het bier en … van elkaar. Een jaarlijkse reünie die elke rechtgeaarde Purmerender wil meemaken. Sommigen vanaf de allereerste 'op uw plaatsen, één, twee, drie af!" tot en met de laatste. Anderen zijn voldaan na enkele omlopen, maar er bij zijn wil iedereen. Zo lijkt het.

Is het spannend? Niet echt. Tenzij je meespeelt en bij de totalisator enkele eurootjes inzet. Opeens is een simpele wedren een spannende aangelegenheid. Want stel je toch eens voor dat je van de twee euro die je inzette opeens het dubbele krijgt uitgekeerd. Op 12 september is het zo ver. Ik kan niet wachten.