Traditioneel is er veel belangstelling voor de wandeling naar het monument langs de Jaagweg.
Traditioneel is er veel belangstelling voor de wandeling naar het monument langs de Jaagweg. (Foto: Han Giskes)

Eerst herdenken en dan vrijheid vieren

PURMEREND - De belangstelling voor de herdenking van alle oorlogsslachtoffers neemt jaarlijks toe. Ook onder jongeren wordt het stilstaan bij degenen die ons in de verschillende oorlogen zijn ontvallen, als belangrijk en waardevol gevonden. Zaterdag 4 mei vinden op verschillende plaatsen herdenkingen plaats en is er 2 minuten stilte. Om een dag later, zondag 5 mei, te vieren dat ons land nog steeds in grote vrijheid leeft. Een overzichtje van de activiteiten in Purmerend.

In samenwerking met het Gilde is op zaterdag 4 mei een speciale en anderhalf uur durende wandeling langs de markante oorlogspunten. De start is om 13.30 uur vanaf de VVV-museumshop aan de Peperstraat 35. Deelname is gratis. Voor een keer vervalt de reguliere zaterdagwandeling.

Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt. Daarna gaat de tocht via het Venediën langs het huis van Johannes Kolijn, die in de zomer van 1944 in zijn deuropening doodgeschoten, omdat hij anti-Duits zou zijn. Ook wordt gewandeld langs de plek waar in de oorlog de gaarkeuken gevestigd was en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan. Kortom, een informatieve wandeling.

Opgeven kan tot uiterlijk vrijdag 3 mei 13.00 uur bij de museumshop. Het telefoonnummer is 0299 207022. De openingstijden van de shop zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

De gemeente en het 4-5 mei comité Purmerend houden vanaf 18.50 uur een stille tocht vanaf de Kaasmarkt naar het monument aan de Jaagweg. Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte

bij het monument gevolgd door het zingen van het Wilhelmus en toespraken van burgemeester Don Bijl en Dick Blokker, voorzitter van het 4-5 comité Purmerend. Aansluitend is een herdenkingsdienst in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt. Medewerking verlenen kinderkoor New Kickers (onder leiding van Lisa Rietveld) en jeugdkoor The Classics (onder leiding van Patrice van Opstal).

Purmerkerk

Op hetzelfde tijdstip is de herdenking bij het monument aan de Westerweg 50. Deze wordt georganiseerd door Purmer Belang en de Hervormde Gemeente ´De Purmer´. Om 19.45 uur worden belangstellenden ontvangen in de kerk. Tegen de klok van acht uur is er een stille tocht naar het monument met aansluitend 2 minuten stilte.

Er worden kransen gelegd door de gemeenten Edam, Purmerend en Waterland, alsmede Purmer Belang en Purmerkerk. Na het blazen van het 'Signaal Taptoe' worden de doden uit de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

Aansluitend is er in de kerk een korte herdenkingsdienst. Met gedichten en gedachten, muziek en samenzang zullen jongeren en ouderen deze herdenking invullen.

Zondag 5 mei is van 08.00 tot 14.00 uur in park De Driegang de traditionele kindervrijmarkt. Het park rondom wijkcentrum De Zuidpool in Purmer-Zuid verandert die dag in één grote vrijmarkt, waar kinderen hun spulletjes verkopen, muziek maken en spelletjes organiseren. Kom deze feestelijke dag gezellig langs de vele kleedjes kuieren en vier de vrijheid.

BevrijdingsPop

Na de vrijmarkt kan iedereen naar de Koemarkt waar vanaf 14.00 uur BevrijdingsPop wordt gehouden. Er treden enkele lokale bandjes op. De organisatie is in handen van café De Heeren in samenwerking met het 4-5 mei comité Purmerend.