Weer thuis in Purmerend toont Koppe trots zijn 10e gouden WK-medaille.
Weer thuis in Purmerend toont Koppe trots zijn 10e gouden WK-medaille. (Foto: Han Giskes)

WK-succes voor Koppe en Davytyan

MARRAKECH/PURMEREND - Een prachtig resultaat op de eerste dag van de wereldkampioenschappen judo voor veteranen. Hendrik Koppe (M6/+100 kg) is voor de tiende keer wereldkampioen geworden. In Marrakech won de Purmerender de finale op ippon van Pascal Biguereau uit Frankrijk.

Een droom die uitkwam voor Koppe, om voor de tiende keer wereldkampioen te worden op de 10e van de 10e maand. De Nederlander rekende de eerste ronde af met Jean Marc Pace uit Frankrijk en vervolgens moest ook Michael Gould uit Groot-Brittanniƫ zijn meerdere erkennen. In de halve finale schakelde Koppe de Braziliaan Antonio Marin vroegtijdig uit.

Een andere Purmerender, Arshak Davytyan, won - evenals in 2012 - brons in de klasse M4 (45-49 jaar) /-100kg begon hij sterk aan het toernooi door achtereen volgens de Slowaak Kossuth, de Fransman Craffe en de Duitser Rossberg te verslaan met goed aanvallend judo. In de halve finale haperde dat enigszins en ging hij uiteindelijk met drie straffen van de mat tegen de Oekrainer Ovcharenko. Hoewel de teleurstelling groet was, want de finale was dichtbij voor Davtyan, wist zijn coach, 10-voudig wereldkampioen Hendrik Koppe, hem toch weer op te peppen voor de strijd om het brons tegen de Spanjaard Jiminex Lopez.

Strijdplan klopte

Het strijdplan klopte de hele wedstrijd en na een snelle score aan het begin van de wedstrijd wist hij de wedstrijd binnen te slepen. Alle het harde trainen van de afgelopen jaren en het structureel werken aan mijn judostijl hebben eindelijk tot een beloning geleid, aldus Davtyan. Ook Koppe was zo blij met dit resultaat, dat het volgens hem zijn eigen bijzondere prestatie overtrof, zo blij was hij voor zijn judomaat.