Column Z Lijner

En nu maar hopen dat Murphy heel snel zijn biezen pakt

De wet van Murphy, toegeschreven aan Edward A. Murphy (1918-1990), luidt als volgt: "Als er een manier is waarop ze het verkeerd kunnen doen, zullen ze dat ook doen." Of ook wel "alles wat fout kan gaan, zal fout gaan".

'Moet dit ertoe leiden dat niemand meer per auto de binnenstad bezoekt?"

De wet van Murphy schoot me te binnen toen ik vorige week zaterdag probeerde de binnenstad van Purmerend per auto te bezoeken.

Parkeergarage Claxonate was volledig afgesloten, omdat de toegang aangepast moet worden. Het parkeerterrein tegenover het stadhuis grotendeels afgesloten omdat de aldaar gelegen panden worden gesloopt. Dan maar naar de Eggertgarage.

En jawel, de bovenste twee parkeerdekken waren gesloten omdat die opeens niet meer veilig blijken te zijn.

Hoe is het mogelijk? De binnenstad per auto bezoeken is normaal gesproken al een hele opgave, maar bij de huidige stand van zaken gewoonweg een onmogelijkheid. Je vraagt je dan af of er ergens sprake is van een gecoördineerde actie.

Ik kan er niks aan doen

Is het afsluiten van zo ongeveer alle parkeerplekken een actie die ertoe moet leiden dat niemand meer per auto de binnenstad bezoekt? Ik sluit het niet uit. Grote buur Amsterdam doet feitelijk niet anders.

Pesten

Automobilistje pesten. Een ondernemer die ik sprak antwoordde al voordat ik een vraag stelde: "nee meneer, aan die parkeerellende kan ik echt helemaal niets doen."

Alles zal fout gaan

Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan. En dat terwijl de winkeliers juist in deze tijd van het jaar hun omzet moeten maken.

Laten we daarom maar vurig hopen dat Murphy snel zijn biezen pakt.