Wethouder Harry Rotgans is zeer te spreken over het project. Verder op de foto: Monique Spliet, Chris van der Veen, Mirna Ligthart en Marieke Boon.
Wethouder Harry Rotgans is zeer te spreken over het project. Verder op de foto: Monique Spliet, Chris van der Veen, Mirna Ligthart en Marieke Boon. (Foto: Evert Ruis)

BuurtBLIK ofwel films uit de buurt voor en door 65-plussers krijgt feestelijk slot

PURMEREND - In theater De Purmaryn vond de feestelijke afsluiting plaats van BuurtBLIK, het door de Regionale Stichting Wonen Plus (RSWP) geïnitieerde en door de gemeente ondersteunde filmproject. De ondertitel van 'Films uit de buurt voor en door 65-plussers' geeft al aan waar het precies om draait. Bijna 200 genodigden kregen tien filmpjes voorgeschoteld, gemaakt tijdens uiteenlopende ouderenactiviteiten.

door John Bontje

Een van de omroepen zou korte buurtsoaps moeten contracteren

Variërend van bewegen voor ouderen, de perikelen op en rondom een moestuin tot de culinaire activiteit Pannen voor mannen. En van kerststukjes maken, een jeu de boulestoernooi tot koffie-inloop enzovoorts. Tot slot werd in de foyer onder het genot van een drankje en zang van Sandra Mooy nagepaat.

Veel gelachen

Vanuit RSWP waren Monique Spliet en Carola Groot de voortrekkers, de initiator vanuit de gemeente was Chris van der Veen en het duo Mirna Ligthart/Marieke Boon heeft het project vanaf de prille start van regie, beeld en montage voorzien. Dit deden de respectievelijke filmmaker en 'sociaal uitvinder' eerder in hun woonplaats Haarlem. Op de vraag wat ze het leukste vonden, antwoordde Marieke: "Met de filmers en interviewers in Purmerend hebben we veel meer gelachen. Haarlemmers zijn van nature toch een beetje houten klazen. Daarom vonden we het hier simpelweg leuker."

In de fimpjes van BuurtBLIK een duidelijk beeld van de Purmerendse 65-plusser, die in veel gevallen eenzaam is en prettige sociale contacten haalt uit de geboden activiteiten. Maar aan de andere kant is er ook een groep die genoeg heeft aan zijn of haar eigen leven. Die geen (extra) sociale contacten nodig heeft om het leven leuk(er) te maken. De onderliggende gedachte van BuurtBLIK is "samen dragen we bij aan een gezonde stad met Purmerenders die zich tot op hoge leeftijd verbonden voelen".

Inspirerend

Wethouder Harry Rotgans reageerde voor de vertoning van de films enthousiast op het project. "Een van de politieke partijen diende een motie in met de vraag of ik eens wilde kijken naar het project. Samen met Chris ben ik naar Haarlem gegaan en zag daar een aantal mensen met veel ambitie en inzet bezig met het maken van filmopnames via de Ipad. Een ander interviewde. Het was inspirerend om te zien. Na ons bezoek zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om het in Purmerend te proberen. We zagen het allemaal zitten en toen ook de gemeenteraad akkoord ging met het verstrekken van subsidie kon BuurtBLIK van start. Ik heb intussen enkele previews van de filmpjes gezien en ik hoop alleen maar dat de mensen met de beelden aan de slag gaan."

Tien korte films

De bezoekers in de kleine zaal van De Purmaryn kregen tien filmpjes te

Zie verder pagina 5